• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

Lapszemle 2021.09.20 Forrás: Telex
Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

A háziorvosok szerint azonban a tesztelés most is elég nyögvenyelősen megy.

Az elmúlt napokban-hetekben sokan tapasztalhatták, hogy a közvetlen családi, baráti, munkahelyi környezetükben is egyre több a tüsszögő, orrot fújó, beteg ember. Mivel a koronavírus-járvány negyedik hulláma épp felívelőben van, nem csoda, hogy a szokásosnál is jobban odafigyelünk a légúti megbetegedésekre, és az első köhintésre mindenki karanténba vonul vagy tesztet kér magára, írja a Telex.

A Telexnek nyilatkozó háziorvosok is megugró betegforgalomról számoltak be, de a tömeges betegeskedést egyelőre nem a Covid-19, hanem az egyszerű nátha okozza. A kettőt azonban a tünetek alapján nem nagyon lehet megkülönböztetni, így nem indokolatlan az óvatosság, és több tesztelésre lenne szükség. A szokatlanul sok náthás esethez a maszkok elhagyása és a hosszú iskolabezárás is hozzájárulhat.

A mindenféle légúti fertőzések ellen bevethető maszkhordás nem csak azért megfontolandó, mert az oltottak is fertőznek, hanem azért is, mert az oltási program megfeneklésével még mindig sok a veszélyeztetett.

Egy kelet-magyarországi háziorvos a Telexnek azt mondta, nem akarta elhinni, hogy szeptemberben ilyen sok beteg fordul hozzá, ezért visszanézte a 2019. szeptemberi első két hét betegforgalmát. A számok igazolták a sejtését: két évvel ezelőtt ilyenkor ötszáz betege volt, most már legalább hétszázan jelentkeztek nála, nagyrészt felső légúti tünetekkel. A felnőtt és gyermek praxist is vivő orvos tapasztalatai szerint szeptemberben az iskolakezdéssel mindig megnő a betegszám, de nem ilyen mértékben, mint most. Ugyanezt erősítette meg három másik, budapesti háziorvos is a Telexnek.

„Nem értem, mi van. Szeptember van, még éppen jó idő, ehhez képest olyan sok a beteg, mint novemberben szokott lenni” – mondta egyikük.

A Telexnek nyilatkozó háziorvosok szerint azonban a tesztelés most is elég nyögvenyelősen megy. Akár három napba is beletelik, amíg a mentőszolgálat kimegy a helyszínre, vagy megadnak a betegnek egy címet a tesztelésre, aztán sokat kell várni, míg a laborban elkészül az eredmény, és azt megkapja a háziorvos.

Legolvasottabb cikkeink