• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ha jól szervezett kampány lenne, pillanatok alatt elfogyna a vakcina

Lapszemle 2023.12.21 Forrás: hirklikk.hu
Ha jól szervezett kampány lenne, pillanatok alatt elfogyna a vakcina

Kökény Mihály: a kormány bűnös felelőtlenséggel és nemtörődömséggel kezeli a járványt.

Azt rég lehetett tudni, hogy az Omikronnak vannak új variációi, amelyek szélsebesen terjednek, és érintik Kelet-Európát is, ahogy azt is, hogy a csapadékos, hűvösebb időben egyre több lesz a beteg. Így történt ez más országokban is. Már régen el lehetett volna kezdeni a szervezett védekezést, megfelelő tájékoztató kampányt indítani – mondja Kökény Mihály a Hírklikknek. A korábbi egészségügyi miniszter szerint egyszerűen bűnös felelőtlenség és nemtörődömség az is, ahogy megszervezték a mostani védőoltás-kampányt.

A Covid újabb hullámának megállítására mennyire hiányzik most egy Falus Ferenchez mérhető tisztifőorvos a kormányból?

Falus Ferenc kiváló szervező volt. Bár nem összehasonlítható, de 2010-ben is volt egy influenza világjárvány, az igencsak fenyegető H1N1, ami végigsöpört az országokon, így Magyarországon is. Akkor viszonylag kevés volt a veszteség. Voltak védőoltások, akkor is volt oltásellenes kampány, de Magyarországon nagyon szervezetten sikerült sok embert beoltani és megfelelő tájékoztatással a szakma és a nyilvánosság számára is biztosítani a védekezést. Abban az időben, nem sokkal a választások előtt, az Országgyűlés egészségügyi bizottságát vezettem, és akkoriban a minden héten megtartott bizottsági ülésre eljött a tisztifőorvos, vagy a helyettese, és pár percben nagyon konkrét tájékoztatást adott az éppen aktuális tudnivalókról. Természetesen a bizottsági ülés nyilvános volt, tehát a képviselőkkel egy időben a lakosság is tudott tájékozódni mindenről.   

Ehhez képest mit lehet mondani a jelenlegi kormányról a mostani Covid-járvánnyal kapcsolatban? 

Nemtörődöm is, meg felelőtlen is. Mert lehetett tudni, hogy az Omikronnak vannak új variációi, amelyek szélsebesen terjednek, és érintik Kelet-Európát is. Lehetett tudni azt, ha jön a csapadékos, hűvösebb időjárás, akkor egyre több lesz a beteg. Így történt ez más országokban is. Már régen el lehetett volna kezdeni a szervezett védekezést, azt, hogy egy megfelelő tájékoztató kampány legyen. Hiszen az emberek a kellemetlent szívesen elfelejtik, már nem akarnak emlékezni arra, hogy maszkot kell hordani, kerülni kell a zsúfoltságot. Én tudom, hogy a karácsony közeledtével ez most nagyon kellemetlen, de mégis csak arról van szó, hogy egyre több ember beteg, és gyakorlatilag sem a tisztifőorvostól, sem az egészségügyi hatóságoktól, egyáltalán az egészségügyi államtitkárságtól szinte semmilyen figyelmeztetést vagy tájékoztatást nem lehet hallani ezzel kapcsolatban. Még az sem derült ki pontosan, hogy végül is mennyi vakcinát rendeltek meg sürgősséggel, az utolsó percben a Modernától. Aztán kiderült persze, hogy jóval kevesebbet – 70-80 ezer adagot –, mint amennyiről szó volt korábban. Ami, ha egy jól szervezett kampány lenne, pillanatok alatt elfogyna. Nyilván arra építettek, hogy az emberek nem szívesen oltakoznak, és ez nem egy jó dolog. Azt ugyanis már lehet tudni, hogy a jelenlegi légúti fertőzések hátterében döntően a koronavírus Omikron változatának egy olyan alváltozata áll, amely ellen már kora őszre két cég is kifejlesztett megfelelő vakcinát. Magyarország – mint annyiszor – most is késlekedett azt megrendelni, aztán végül is az egyikből valamennyit mégis rendeltek. Még egyszer mondom, ha viszont tisztességes kampányt folytatnának, akkor nem lenne elegendő. 

A teljes interjú a Hírklikken olvasható.