• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ha nem vigyázunk magunkra, nincs aki a helyünkre álljon

Lapszemle 2020.02.29 Forrás: nepszava.hu
Ha nem vigyázunk magunkra, nincs aki a helyünkre álljon

Semmi értelme annak, hogy a hatóság helyett a háziorvosok végezzék a koronavírus-gyanús páciensek házi vizsgálatát.

Semmi értelme annak, hogy a hatóság helyett a háziorvosok végezzék a koronavírus-gyanús páciensek házi vizsgálatát – derül ki Cserni István verőcei háziorvos szavaiból, akit a népszava.hu kérdezett a koronavírusos helyzetről s benne az alapellátók szerepéről.

Hogyan készül a koronavírus-járványra egy háziorvos?

Inkább az a kérdés, hogy kell-e készülnünk nekünk, háziorvosoknak? Egyáltalán a mi feladatunk-e a koronavírus-gyanús, illetve a már megbetegedett páciensek ellátása? Valószínűleg nem. Már csak azért sem, mert nem tudunk mit kezdeni a problémával. Ha egy beteg gyanús, mert olyan területről érkezett, ahol már ott a járvány, olyan emberrel találkozott, aki már megbetegedett, és még lázas is, akkor el kell különíteni a területileg illetékes kórház fertőző osztályán. Egyébként, amit én itt magam meg tudtam tenni, megtettem: vettem a rendelőbe egy légfertőtlenítőt, zárt rendszerű, fizikai szűrővel ellátott, speciális lámpát, ami egy óra alatt képes csíramentesíteni a várótermet. Emellett alkoholos kézfertőtlenítőt, szájmaszkokat helyeztem ki az előtérbe. Az utóbbit a köhögőseknek szoktam ajánlani, a maszk arra ugyanis jó, hogy csökkentse a levegőbe kerülő kórokozók számát.

A járványügyi hatóság minapi útmutatása szerint háziorvost kell hívnia annak, aki arra gyanakszik, hogy koronavírussal fertőződhetett, a doktornak pedig ki kell mennie hozzá.

Miért menjünk ki? Mihez tudok én ott kezdeni? Ha nem szorul azonnali, sürgős orvosi vizsgálatra, nem háziorvosra van szüksége. Szerdán kaptunk egy nyolcoldalas állásfoglalást, benne volt az is, hogy aki gyanús, mert járványos területről érkezett, plusz lázas, annak a területileg illetékes infektológiai osztályra kell kerülnie, és őt a kórházban el kell különíteni. Tehát ez a szabály. Semmi jelentősége annak, hogy háziorvosként előtte látom vagy sem, a vége ugyanaz, mennie kell. (...)

Van védőfelszerelése?

Van néhány egyszer használatos maszkom. De az is csak addig használ, amíg le nem veszem az arcomról. Ha levettem, akkor kész, vége, fertőző hulladéknak minősül, mint ahogyan az egyéb védőruha, gumikesztyű is, amit a fertőzőbetegség gyanúja esetén viselnem kell. A házhoz menéssel probléma az is: hol öltözöm át a vizit után, mikor vehetem le a ruhát, amikor kijövök? A kocsiban biztos nem, mert akkor már az autóm is fertőzött helynek minősül, tehát a beteg otthona mellett, vagy onnan kijőve kéne levetkőzni az utcán és veszélyes hulladéktárolóba helyezni a holmimat. Arra sincs útmutatás, hogy sima egyszer használatos köpenyt vegyek, vagy pedig a teljesen szkafanderszerű öltözékben lássam el az ilyen pácienst. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink