• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Halálos járvány a magyar kórházakban

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A baktérium a piszkos kézről kerül a szájba és onnan a belekbe.

Egyik évről a másikra két és félszeresére nőtt a súlyos bélfertőzések száma a hazai kórházakban - 2012-ben már több mint ezren haltak bele az enyhébb esetekben csak hasmenéssel, súlyosabb esetben vastagbélgyulladással járó kórba, amely mind nagyobb gondot jelent a hazai kórházakban - írja a Népszabadság.

Arra, hogy pontosan miért pont most okoz robbanásszerűen kórházi járványokat ez a baktérium, egyelőre nincs egzakt válasz. Szakemberek szerint az úgynevezett savlekötő szerek, illetve az antibiotikumok túlzott és gyakran felesleges alkalmazása miatt is fogékonyabb a legyengült emberek szervezete a baktériumra, másrészt az egészségügy mind nagyobb pénzhiánya is korlátozhatja az ilyen kórházi járványok megelőzését.

Az eddigi legnagyobb hazai kórházi járvány tavaly mégis egy jó állapotban lévő, frissen felújított fővárosi intézményben tarolt. Weltner János sebész főorvos szerint az teljesen a véletlen műve, hogy mikor, melyik kórházba hurcolja be a súlyos hasmenéses járványt okozó clostridium difficle nevű baktériumot valamelyik beteg. A kór megfékezése viszont azon is múlhat, hogy mennyire tartják tisztán a közös illemhelyiségeket, milyen gyakran takarítanak, fertőtlenítenek.

A baktérium a piszkos kézről kerül a szájba és onnan a belekbe. Azaz bárki megkaphatja, aki vécéhasználat után és evés előtt nem mos alaposan kezet, vagy olyan körülmények között eszik vagy iszik, ahol nincs lehetőség az alapvető higiénés szabályok betartására. Aki pedig megfertőződik, hetekig tünetmentes lehet, és ha ilyen állapotban bekerül a kórházba, pillanatok alatt fertőzhet meg idős, legyengült állapotban lévő embereket. Különösen az olyan helyeken, ahol sokan használnak közös vécét vagy vizesblokkot.

A vécék tisztasága mellett az is gond, hogy az orvosok és a betegekkel közvetlenül érintkező ápolók, egyéb szakemberek sem mindig mosnak kezet. Egy két évvel ezelőtti ÁNTSZ-felmérés szerint Magyarországon évente mintegy 90 ezer ember kap el kórházakban olyan fertőzéseket, amelyek mintegy fele elkerülhető lenne alapos kézmosással.