• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hálapénz: egyetlen igazgató sem önmaga ellensége

Lapszemle Forrás: heol.hu

Heves megye kórházaiban tanácstalanok az igazgatók.

Az új jogszabály lehetetlen választás elé állítja őket július 1-től. Egyelőre várnak. Július elsejétől életbe lép a munka törvénykönyvének azon passzusa, amely szerint harmadik személytől díjazás nem fogadható el vagy nem köthető ki, kivéve, ha a tilalom alól a munkáltató felmentést ad, ami azt feltételezi, hogy tudomása van a juttatás forrásáról, esetleg az összegéről is. A jogszabály ezen része tehát a hálapénz, a borravaló és „egyéb anyagi előny" elfogadását tiltja. A megyénkkbeli kórházigazgatók tanácstalanok. Úgy vélik: nem vállalhatják a felelősséget a tiltásért addig, míg nem rendezik tisztességesen az egészségügyben dolgozó kollégáik bérét – olvasható a Heves Megyei Hírlap – online oldalán.

A Parádfürdői Állami Kórház igazgató asszonya, dr. Rabóczki Anita szerint ebben a kérdésben nincs jó megoldás. Egyelőre fogalma sincs, intézményvezető kollégái hogyan tudnak ilyen helyzetben állást foglalni. Hozzátette egyetlen igazgató sem saját maga ellensége. Ilyen döntésre senki nem kötelezhető a bérek rendezéséig.

Ebben a kérdésben nem lehet jól dönteni – vélekedett dr. Zámbó László, a hatvani Albert Schweitzer Kórház főigazgatója, aki már a tervezet megjelenésekor is úgy nyilatkozott: kizárt dolog, hogy bármelyik intézményvezető nevét adja a paraszolvencia megszüntetéséhez. Együttesen kellene kezelni a fizetés, illetve a hálapénz kérdését, mert ha az utóbbit megtiltják, az előbbit pedig nem emelik, Magyarországon nem marad orvos – hangsúlyozta dr. Zámbó László, aki hozzáfűzte azt is: nem kórházigazgatói, hanem „felsőbb szinteken" kell rendezni a hálapénz kérdését.

A gyöngyösi Bugát Pál Kórház vezetése a jogszabályi keretek, lehetőségek és feladatok megismerése után fogja kialakítani ez ügyben az álláspontját. Ám az már most látszik, hogy a jogalkotók olyan társadalmi jelenség megoldását várják el a kórházvezetőktől, amelynek nincs realitása. Egyetlen felelős kórházvezető sem vállalhatja fel annak ódiumát, hogy a hálapénz szankciókkal történő megtiltása miatt orvosokat, ápolókat veszítsen – húzta alá dr. Assani Omar, a Bugát Pál Kórház orvos igazgatója.

Hatvani kollégájához hasonlóan látja a helyzetet dr. Fűtő László. Az egri Markhot Ferenc Kórház ügyvezető igazgatója is, aki úgy vélekedett, a hálapénz mindenképpen káros, azonban a most elfogadott jogszabály nem életszerű. Ő személy szerint a bérek rendezéséig nem tiltja be a paraszolvanciát, ám ha tudomására jutna, hogy bármelyik orvosa a hálapénz adására utaló magatartást tanúsít, vagy betegének előre jelezné ezt az elvárását, haladék nélkül, szigorúan szankcionálná az esetet.