• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hálapénz: nehéz versenyezni a csodaszerrel

Lapszemle Forrás: HVG Online

Mi más tartaná itthon a külföldön tízszeres bérért dolgozó orvosokat? - kérdezi a szerző.

Az orvostársadalom egy része hajlik arra, hogy megkülönböztessük az inkább vesztegetés színezetű, előre kért tarifát az elégedettséget kifejező utólagos, önkéntes borravalótól. A különbség a valóságban nem mindig ennyire éles, hiszen az utólag adott hálapénz is szolgálhatja azt a célt, hogy a beteg legközelebb valamilyen előnyhöz jusson. Ugyanakkor abban is sok az igazság, hogy mi más marad a betegpozíciók erősítésére, mint a személyzetnek adott juttatás? És mi más tartaná itthon a külföldön tízszeres bérért dolgozó orvosokat? – írja Kovácsy Zsombor, az Egészségbiztosítási Felügyelet volt elnöke a hvg.hu korrupcióellenes sorozatának nyitásaként a HVG – online oldalán.

Ha valaki járt már kórházban mint beteg, orvos vagy hozzátartozó, sok mindent tapasztalhatott, csak átlátható, világos működést nem. Köztudott, hogy enyhén szólva mások a hozzáférési esélyek, ha valakinek bevethető kapcsolati vagy pénztőkéje van, mint ha mezei beteg. Úgy tűnik, egész kórházi osztályok élete hangolódik a főorvosok hálapénzszerzési stratégiájára, és egyes szülőszobákban is többet hallani a tarifákról, mint a szakmai magaslatokról.

Az általánosítás nagy hiba volna, viszont a szinte mindenütt túldolgoztatott és ugyanakkor alulfizetett személyzet, az átláthatatlan viszonyok szinte lehetetlenné teszik a korrekt működést – így kezdi írását Kovácsy Zsombor, aki úgy véli, a magyar egészségügy működőképessége kisebb csoda. Az, hogy a maradék személyi állománnyal gyakorlatilag elérhető minden, ami tőlünk nyugatra, csak úgy lehetséges, hogy nem minden egyes embernek – hangsúlyozza Kovácsy, hozzátéve azt is, hogy nem mindenki számára érhető el a nemzeti kockázatközösség által garantált egyenlő, illetve az egészségi állapot által indokolt ellátás. Súlyos igazságtalanság, hogy míg az egyik kórházban a kétágyas szoba és a wifi ingyen jár, és csak egy hetet kell várni a műtétre, addig a másikban mindez a kényelem csak pénzért vagy egyáltalán nem áll rendelkezésre, és a műtét is csak évek múlva lehetséges, amikor már sokszor nincs is értelme. Ez a helyzet melegágya a hálapénz mint szervezőerő által irányított rendszer kialakulásának – vélekedik Kovácsy.

A hálapénz közvetlen jövedelem a mélyen alulfizetett orvosoknak és a fő eszköze a biztonságérzet, a vélt vagy valós nagyobb odafigyelés megvásárlásának. Kiegészítő biztosítás legyen a talpán, amelyik versenyezni tud ezzel a csodaszerrel!

A mai magyar egészségügyben lehetőség van arra, hogy ne a saját (területileg illetékes) kórházunkba utaljanak be bennünket. Mindenki tudja, hogy szakmai okokon túl a hálapénz is szerepet játszhat az általános beutalási rendtől eltérő betegutak kialakulásában – emeli ki Kovácsy.

Köztudomású, hogy korábban a műtétekre várakozó betegek besorolása teljesen önkényesen történt. A várólisták nyilvánosságának 2007-ben történt bevezetése óta erre nincs mód, ugyanakkor az intézményeken belül még mindig sokszor átláthatatlan az egyes egységek, az egyes orvosok betegeinek egymáshoz képest történő rangsorolása, ami továbbra is lehetőséget teremt arra, hogy a döntési helyzetben lévő, vezető pozíciójú orvosok azért tartsanak meg maguknak nagyobb műtéti kvótát, hogy az ebből származó hálapénz-bevételeket is saját maguk realizálják.

Sokak szerint a hálapénz legüldözendőbb esete az, amikor valamely orvos kimondva vagy kimondatlanul megállapított tarifák szerint végzi tevékenységét az állami intézményben, vagyis a betegnek meghatározott összeget kell jattolnia ahhoz, hogy a szakember szóba álljon vele, minél hamarabb megműtse – írja a szakember.

Az elvi megítélésen túl nagy nehézséget okoz a mély társadalmi beágyazottság, valamint a felek ellenérdekeltsége a felszínre kerülésben. Sokan el sem tudják képzelni, hogy hálapénz adása nélkül célba lehet jutni a magyar egészségügyben.

A hálapénz-ügyek felszámolása eddig senkinek nem sikerült, a nemzetközi tapasztalatok alapján az átlátható keretek, a beteg által fizetendő önrész, az anyagilag jogszerűen motivált (például magánbiztosítók által premizált) orvosok segíthetik a viszonyok tisztába tételét - hangsúlyozza cikkében az orvos, jogász, valamint egészségügyi szakmenedzser végzettségű Kovácsy Zsombor.

A teljes cikk a HVG – online oldalán

Legolvasottabb cikkeink