• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Haldoklik a gyermekháziorvosi rendszer

Lapszemle Forrás: divany.hu

Az igazolások írogatása nemcsak teljesen értelmetlen, hanem káros is!

Ezt nem mi mondjuk, hanem a neves gyermekgyógyász, dr. Szakács Krisztina, aki a Dívány kérdésére hét pontban vezette le, hogy miért nem vonzó ma egy fiatal orvos számára a gyermekorvosi praxis, következésképpen miért hiányzik több mint 300 szakember a rendszerből. Alulfinanszírozottság, szervezetlenség, inkompetencia, és az igazolások kérdése - írja a divany.hu.

Nagy baj van a magyarországi házi gyermekorvosi rendszerrel. Jelenleg mintegy 300 szakorvos hiányzik, és a praktizálóknak is több mint fele már rég nyugdíjkorhatár, sőt, akár nyolcvan év fölött van. A helyzet annyira súlyos, hogy már azzal riogatnak, hogy eltűnhet a házi gyermekorvosi rendszer. De akkor ki fogja gyógyítani a gyerekeket? Nézzük, mi a helyzet!

A jelenlegi szabályozás szerint, ha egy gyermekorvosi praxis megüresedik, fél év után egyszerűen beolvasztják a felnőtt háziorvosi körzetbe. Ez azért baj, mert innen már nincs visszaút, ezért a Házi Gyermekorvosok Egyesülete indítványozta, hogy ezt a fél év várakozási időt emeljék fel öt évre, hátha több idő alatt jobb eséllyel sikerül új gyermekorvost találni.

De miért nem sikerül gyermekorvos találni a megüresedett körzetekbe? Miért nem vonzó ez a hivatás? Megkérdeztük dr. Szakács Krisztinát, aki Pomázon házi gyermekorvos, hogy személy szerint miben látja az okokat. Arra, hogy bajok vannak, fel voltunk készülve, de arra azért nem, hogy egy kérdésünkre ilyen hosszan lehet sorolni a problémákat, lássuk!

A piszkos anyagiak
Egy gyermekorvosi praxis fenntartása sokba kerül. A NEAK-tól (azelőtt OEP) érkező finanszírozásból az asszisztens fizetésétől kezdve, a rendelő rezsi és telefon-internet költségén keresztül minden költséget ebből kell kifizetni. A gyógyszerek, kötszerek, az összes műszer, eszközök megvásárlása a gyermekorvos feladata.

Csak néhány példa a gyermekorvost terhelő költségekről, lássuk, hogy a korszerű rendeléshez szükséges eszközök milyen árkategóriában érhetőek el egy gyermekorvos számára: Egy CRP vizsgáló gép fél millió forint, egy vizeletvizsgáló készülék 250.000 Ft. Egy valamire való EKG készülék szintén fél millió forint körül mozog. Igaz, ezeket az eszközöket csak egyszer kell megvásárolni, de mindig meg kell venni beléjük a speciális papírt, stb, tehát ezeknek az eszközöknek fenntartási költségeik vannak.

A sok kiadás mellett a saját fizetés kitermelése igen kihívással teli feladat. A jelen finanszírozás mellett tehát, ha az ember korszerű elveket követve szeretne praktizálni, akkor financiálisan egyszerűen nem éri meg.

Kimondom: Az igazolások írogatása nemcsak teljesen értelmetlen, hanem káros is!

Elavult módszerben élünk, dolgozunk, felesleges papírmunkát végzünk a rendelési idő nagy részében. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete érti a problémát, a szülők nagy része érti a problémát, csak valahogy a pedagógusok nem értik miért lenne szükség a változtatásra. Az elmúlt években a törvényhozóktól sem várhattunk megoldást.

Micsoda abszurdum ez? A pedagógus a szülőnek nem hisz, de az én pecsétes, telefonos bemondás alapján kitöltött papíromnak igen? A pedagógusok, azt hiszem, nem értik, hogy mind a szülőnek, mind pedig a házi gyermekorvosnak micsoda teher ez napi szinten, egy 50-70-es létszámú betegforgalom esetén. Ráadásul teljesen értelmetlen az egész procedúra.

Sokszor kérnek óvodába, iskolába „egészséges, közösségbe mehet" igazolást is. Kérdezem én, hogyan írhatnék ilyen igazolást pénteken, ha a gyermek hétfőn fog közösségbe menni? Honnan tudjam pénteken azt, hogy a gyermek hétfőn egészséges lesz?

Nagyon szeretném, hogy az oktatásban hallják meg végre a gyermekorvosok és szülők közös hangját a témával kapcsolatban és merjünk változtatni! Az elavult, „így szoktuk" rendszer ideje lejárt! Szeretném hangsúlyozni azt, hogy jelenleg nincs olyan törvény, mely előírná, hogy minden iskolai hiányzást orvosi vizsgálattal kell igazolni! Az orvosi igazolások rendszere nem csak felesleges de a következőkben felsoroltak miatt egyben erkölcsileg romboló is, káros!

További részletek a cikkben.