• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Hamarosan indul az egyedi dobozazonosító rendszer

Lapszemle 2019.02.05 Forrás: HGYSZ
Hamarosan indul az egyedi dobozazonosító rendszer

A gyógyszertáraknak a rendszer alkalmazása során alapvetően két feladata lesz.

Február 9-én elindul a gyógyszerhamisítás ellen létrehozott egyedi dobozazonosító rendszer. Nagyon bízunk benne, hogy senki sem hagyta az utolsó pillanatra a felkészülést a rendszer indításához, mert a határidő vészesen közeledik. Az elmúlt hónapokban rengeteg információ látott napvilágot a rendszer működésével kapcsolatban, ezért érdemes áttekinteni, hogy mi az, amit jelenleg már biztosan tudunk - írta összefoglalójában a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége.

A gyógyszertáraknak a rendszer alkalmazása során alapvetően két feladata lesz: a verifikálás (ellenőrzés) és a deaktiválás (kijelentés). Az ellenőrzés egyrészt azt jelenti, hogy megbizonyosodunk a dézsmabiztos csomagolás sértetlenségéről. Az ellenőrzés másik része, hogy leolvassuk az egyedi azonosítót, és a HUMVS-en keresztül lekérjük a doboz státuszát.

Gyakran felmerül kérdésként, hogy mikor kell az ellenőrzést elvégezni. A jogszabályi előírások alapján az egyértelmű, hogy a gyógyszerek kiadása előtt minden egyes alkalommal kötelező ezt elvégezni. A nagyobb kérdés az, hogy mi a helyzet a gyógyszerek átvételénél a beérkezés során?

Az igaz, hogy egyik rendelet sem teszi kötelezővé az ellenőrzést az áru átvételénél, viszont mindenképpen javasolt elvégezni, ha a gyógyszertárnak lehetősége van rá. Nagyban megkönnyíti a munkánkat, ha a beérkezéskor derül ki valamelyik tételről, hogy probléma van vele, mint ha az expediálás során jelzi ezt számukra a rendszer. Képzeljük el azt a kellemetlen helyzetet, hogy már kiszolgálnánk a beteget, amikor kiderül, hogy nem adhatjuk oda a kezünkben éppen ott lévő készítményt. Ezt azt hiszem mindenki szeretné elkerülni.

A verifikálás mellett a gyógyszertárak másik nagy feladata a gyógyszerek kijelentése lesz a rendszerből. 

A jogszabályok a rendszer bevezetéséhez nem írtak elő átmeneti időszakot, de azt engedélyezték, hogy a korábban egyedi azonosítás nélkül csomagolt készítmények a lejáratukig forgalomban maradjanak. Amíg ezek a készletek ki nem futnak, addig ugyanabból a készítményből egymás mellett lesznek párhuzamosan egyedileg azonosított és nem azonosított dobozok is. Értelemszerűen a nem azonosított dobozokat nem kell és nem is lehet kijelenteni a rendszerből. A teljes összefoglaló itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink