• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hankó: jó a patikáknak a jövő évi költségvetés

Lapszemle Forrás: Elitmed.hu

Évente több tízmilliárd forint az egészségpénztári forgalom a gyógyszertárakban a kamara elnöke szerint.

A gyógyszerésztársadalom számára a költségvetési törvény a gazdasági stabilizációt támogatja, vélekedik dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke, aki az eLitMed.hu-nak adott interjút.

Az adótörvények esetében a novemberi végszavazást megelőzően visszavonták az egyes cafetéria-elemeket érintő eredeti elképzeléseket, amelyek nehéz helyzetbe hozták volna a patikák fenntartóit. Most már megnyugodhatnak?

– Az első elképzelés gyógyszerellátási szempontból valóban aggályos volt, és az egészségpolitikai célokkal sem egyezett, hiszen jelentősen szűkítette az egészségpénztári szolgáltatások igénybevételét a gyógyszertárakban. Azért pedig különösen érzékenyen érintette volna a patikusokat a változás, mert régi törekvésünk, hogy a patikai termékkör teljes egészére kiterjedjen az egészségkártyás fizetés lehetősége.

A patikai forgalom milyen hányada származik egészségkártyás költésből?

- Évente több tízmilliárd forint az egészségpénztári forgalom a gyógyszertárakban, az egészségpénztári költéseknek nagyjából az 55-60 százaléka történik ott. Kamarai számítások szerint a patikákban döntően azok vásárolnak egészségpénztári befizetéseik terhére, akiknek a cafetéria juttatása nem haladja meg a 200 ezer forintot, így az országgyűlés által végül jóváhagyott törvény szerint ezek a betegek továbbra is változatlan adóterhekkel számolhatnak. Azt ez után is szorgalmazzuk, hogy a gyógyszertárakban kapható valamennyi termékre legyen felhasználható az egészségpénztári kártya.

Mit hoz a jövő évi költségvetés a gyógyszerészek számára?

– A tervezetből, és a korábbi évek adatait ismerve úgy tűnik, hogy a gyógyszertárak gazdasági megerősítését segíti. Feldolgozva a 2013-as mérlegbeszámolók adatait – a munkával szeptember végén készültünk el –, úgy tűnik, elindult a stabilizáció és látjuk, hogy milyen eszközökkel lehet konszolidálni a szektort. Mindazok az elemek szerepelnek a tervezetben, amelyek az idei költségvetésnek is a részei. Ehhez kapcsolódóan pedig kezdeményeztük, hogy a kisforgalmú gyógyszertárak működési célú támogatásának és a kamatmentes támogatás-előlegnek a részletes szabályozását nézzük át, hogy az eddiginél hatékonyabban lehessen felhasználni ezeket a lehetőségeket. A patikaalaphoz kapcsolódva jövőre is megmarad a kormányzati készfizető kezességvállalás és a patikaalap-támogatás.