• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hány hetet kellett várni CT-re, MRI-re?

Lapszemle Forrás: vg.hu

MRI-vizsgálatok számaiban jelentősen elmaradunk a csehektől és a szlovákoktól, de jobbak vagyunk a Lengyeleknél.

Magyarországon a képalkotó diagnosztikai kapacitás heti óraszáma 60 ezer óra körül mozog. A vizsgálatok kétharmada közfinanszírozásból valósul meg, egyharmada pedig magánfinanszírozásból. A viszonylag kevés közfinanszírozott szolgáltató magas óraszámú, míg a magánfinanszírozásban részt vevő szolgáltatók kisebb kapacitással működnek – írja az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) koordinálásával készített, (a 2013-2015 közötti adatokra vonatkozó) jelentés.

A képalkotó óraszámok oroszlánrészét az ultrahang adja (41 százalék), ezt követi a röntgendiagnosztika (36 százalék), majd a komputertomográfia (11 százalék), a mágnesesrezonancia-vizsgálat (7 százalék) és a nukleáris medicina (5 százalék) – elemezte a statisztikát a vg.hu.

Németh László, az ÁEEK főigazgatója szerint az egészségügyről készült 1200 oldalas átfogó jelentés egy látlelet a magyar lakosság egészségi állapotáról. Komoly eredménynek tartja többek között azt is, hogy csökkent azon betegek száma, akik valamilyen daganatos betegségben halnak meg hazánkban. A rákbetegek halálozási statisztikájának javulása annak is köszönhető, hogy 2015 nyarán bevezették azt a protokollt az onkológiai ellátásban, hogy daganatos kórkép gyanúja esetén a beutaló kiállításától számított 14 napon belül a szolgáltató köteles elvégezni a beteg CT- vagy MRI-vizsgálatát.

A jelentés szerint – a visegrádi országokat összevetve – a magyarországi diagnosztikai vizsgálatok többsége kevés intézményben és alacsony gépszám mellett, központosítva működik. Míg Magyarországon egymillió lakosra 11 CT- és MRI-készülék jut, addig Lengyelországban 23 gép. A CT-vizsgálatok száma Szlovákiában a legmagasabb, ott 122 vizsgálat jut ezer lakosra, míg hazánkban 92. A hazai alacsony gépszámot jelentős mértékben kompenzálja a magas kihasználtság. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár egy háttérbeszélgetésen azt mondta, csak attól, mert 500 milliárd forintnyi többletforrás került az egészségügybe, nem lesz jelentős változás, szemléletváltásra is szükség van.

A CT–MRI-berendezések bővítése mellett beszédes mutató a vizsgálatok száma ezer lakosra vetítve. Ebből az derül ki, hogy a CT–MRI-vizsgálatok aránya, valamint az azokra való igény minden országban nőtt. A CT-vizsgálatok száma közel azonos mértékben emelkedett hazánkban, mint Csehországban. Az MRI-vizsgálatok számaiban jelentősen elmaradunk a csehektől és a szlovákoktól, de a Lengyelországban tapasztaltnál nálunk tizenkettővel több vizsgálat jut ezer lakosra.

Legolvasottabb cikkeink