• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Harc a rákkal – A negyedik stádiumból állt talpra

Lapszemle Forrás: zalaihirlap.hu

Nem gondolt arra, hogy akár meg is halhat, bár volt pillanat, amikor megingott az optimizmusa.

Így vall érzéseiről Kocsis Endre, aki 4 éve daganat- és tünetmentes. Onkológiai sorozatunk újabb részében a vastagbélrákkal foglalkozunk. Endre esete azért különösen tanulságos, mert bizonyság arra, hogy a már kialakult áttét is sikeresen megműthető, vagyis az áttétes vég-, illetve vastagbél daganat is gyógyítható – írja a zalaihirlap.hu portálja.

A zalaegerszegi férfi aktív éveiben kereskedőként, maszek zöldségesként dolgozott. Ma is kiváló kapcsolatteremtő készséggel bír, az onkológia összes nővérét szóval tartja.

Úgy kezdődött az egész, hogy folyamatosan hasmenésem volt – meséli Kocsis Endre. A háziorvosomhoz fordultam, aki rögtön sejtette mi lehet a baj, s beutalt a gasztroenterológiára. Látja, ezt a nehéz szót is hogy megtanultam mára, de akkor majd beletört a nyelvem – ad ízelítőt vidám természetéből Kocsis Endre, aki így folytatja: Megtükröztek, mintát vettek, s a szövettan után azt mondta az ápolónő: Endre, maga idén nem fog metszeni a szőlőben...

Merthogy beszélgetőtársunk borászkodik is a badacsonyi lejtőkön. Először hinni sem akarta, hogy rosszindulatú vastagbéldaganata van, de 2007 májusában már a műtéten is túl volt dr. Zorn Antal jóvoltából. Előtte húsz sugárkezelést kapott Szombathelyen, e daganatoknál ugyanis az úgynevezett szendvicsterápiát alkalmazzák: sugár, műtét, majd kemoterápia. Biztattak az orvosok, s én hittem bennük, meg a gyógyszerekben. Igaz, szenvedtem, de nagyon reménykedtem, hogy nem hiába. Néha hallom betegtársaktól, hogy elutasítják a terápiát. Én meg abba kapaszkodtam, s lám, itt vagyok, nem kötelező ebben meghalni.

Vastag- és végbél daganatban évente mintegy 5 ezer ember hal meg Magyarországon - sorolta az adatokat dr. Máhr Károly, a Zala Megyei Kórház onkológiájának adjunktusa, belgyógyász és onkológus szakorvos. A kétféle tumor között nemcsak az a különbség, hogy a béltraktus mely szakaszát érintik. További eltérés, hogy míg a vastagbél daganat leggyakrabban a májba szór át, a végbél daganat (kettős keringése miatt) a tüdőben is gyakorta képez metasztázist.

Korábban az volt a nézet, hogy a májat csak egyetlen góc esetén operáljuk, ám mára ezen túlléptünk – folytatja dr. Máhr Károly. Több áttét esetén is lehetséges a műtét, egészen addig, amíg legalább 60 százaléknyi ép májszövet megmarad. Ekkor ugyanis még képes megújulni a szerv.

Ma már a rádióhullámok is segítségül hívhatók a májbéli áttétek eltüntetéséhez: a radiológiai beavatkozás során szétroncsolják a daganatos gócokat. A módszer Zalában is elérhető, ám csak maximum 5 darab, 5 centiméternél kisebb átmérőjű áttét esetében alkalmazható. Egy másik, ma már ugyancsak rutinszerű eljárás keretében az artérián keresztül közvetlenül a májba juttatják a kemoterápiás szert. Mindezek előtt lehetőség van biológiai és kemoterápiás kombinált kezelésre, mely lényegesen képes megkisebbíteni az áttétet.

A férfiaknál gyakrabban fordul elő. Lassan fejlődik ki, évek kellenek hozzá. Adatok garmadája igazolja, hogy a dohányzás, a helytelen táplálkozás, a mértéktelen alkoholfogyasztás és a kevés mozgás mind rizikótényező taglalja a kockázati tényezőket a szakember.

Az étrenden nagyon sok múlik, a megelőzés érdekében fogyasszunk minél kevesebb zsíros húst, állati fehérjét, s minél több növényi rostot és vitamint. Csak ez önmagában 35%-kal csökkenti a kialakulás esélyét. A másik nagy szövetségesünk a mozgás. Heti ötször félóra tréninggel már csatát nyerhetünk. A mozgás fokozza a gyomor-bélrendszer perisztaltikáját, így a táplálékkal bevitt káros anyagok, mérgek nem parkolnak bennünk hosszú ideig.

A gyógyítás alapja a műtét, az érintett bélszakasz kimetszése, melyet kemoterápia követ. Végbéldaganatnál, amennyiben a záróizmot is el kell távolítani, a beteg székletürítését a hasfalra kivarrt nyílás, sztóma oldja meg.

A szűrés rendkívül fontos volna, ami többszöri székletmintából egyszerűen megoldható, ám pillanatnyilag Magyarországon források hiányában nincs rá mód. Zalában néhány éve pályázati pénzből szerveztek eredményes szűrőprojekteket, de központi lépés azóta sem történt. A szűrések haszna csak 15-20 év múlva mutatkozik meg a javuló túlélési adatokban, de az egyénnek a korai felismerés a teljes gyógyulást jelentheti.