• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Harkányi kórház: digitális alapozás kezdődött

Lapszemle 2018.11.06 Forrás: harkanyihirek.hu
Harkányi kórház: digitális alapozás kezdődött

Négymilliárd forint fejlesztési forrást kapott a Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum az elmúlt időszakban.

A kórház mintegy ötven terminálján lehet majd leolvasni azokat az egyedi azonosítóval rendelkező karórákat, melyek a harkányi kórház betegazonosító rendszerének részét képezik. Dr. Péter Iván főigazgató a projekt átadó rendezvényén jelezte, hosszú távú terveik között szerepel a teljesen papírmentes kórházi rendszer kialakítása is, írja harkanyihirek.hu. 

Az elmúlt időszakban közel négymilliárd forint támogatás érkezett a Harkányi Termál Rehabilitációs Centrumba – elékeztetett Nagy Csaba országgyűlési képviselő ezzel indokolva, hogy a kormányzat fontosnak tartja a harkányi kórházi ellátás és az itt folyó szakmai munka támogatását. A rendszer, melyet a pályázat révén most Harkányban bevezetnek az országban elsőként indul, de Európa országaiban is kevés helyen található meg. Maga a kórház egy európai középszínvonal fölé fog felzárkózni – fogalmazott. 

Az EFOP pályázatok körében egészségügyi ellátórendszer fejlesztésére, különös tekintettel a betegbiztonság növelését célzó beruházásra 2017 óta pályázhatnak a kórházak – ismertette dr. Laczó Andrea, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ térségi igazgatója (ÁEEK). A Baranya, Somogy és Tolna megye egészségügyi intézményeit összefogó területi vezető elmondta, a három megye 11 intézménye összesen egymilliárd forintnyi pályázati pénzt nyert el e tárgykörben, így gyógyszeradagolók és kézhigiénés projektek is megvalósultak a harkányi betegazonosító rendszer kiépítése mellett.

Az EFOP lehetőségein belül a harkányi kórház három pályázatot szeretett volna megvalósítani, melyből kettő lett nyertesként kihirdetve. Az egyik a 180 milliós betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális beruházás – jegyezte meg dr. Péter Iván, a kórház főigazgatója a projekt átadóján. Mint ismertette, ennek keretében egyfelől speciális kézhigiénés eszközök beszerzése mellett a vezetékes vízrendszer szűrőberendezéseinek beépítése is megtörtént mintegy 5 millió forint értékben. A projekt másik része az a betegazonosító rendszer, mely kiépítésével az irányítás legfőbb problémáját, az azonosítást oldanák meg. Ez a komplex elektronikus rendszer a felvételtől a távozásig kíséri végig a teljes betegutat, lekövetve valamennyi kezelés részletét is. Távlati célunk a papír alapú rendszer teljes kiváltása – fogalmazott dr. Péter Iván.

Mint a főigazgató részletezte, a kórházba érkező beteg egy karórát kap, melyet a kórház mintegy ötven pontján lévő fali terminállal tud leolvastatni, így követve tevékenységét és feladatait. Beszereztek tíz darab medikai tabletet is, melyek a vizitek során segítik a rendszert a dokumentálás folyamatiban, de hét darab – osztályonként egy – vizitkocsi is a nővérek és orvosok rendelkezésére áll a mindennapi munkához. Jelezte, a fejlesztésekkel egy digitális kórház alapjait fektették le, mely fejleszthetősége révén lehetőséget ad arra, hogy a papír alapú dokumentálást hosszú távú tervként megfogalmazva felszámolhassák.

Fotó: harkanykorhaz.hu

Legolvasottabb cikkeink