• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Semmelweis-napi ünnep Dombóváron is

Lapszemle 2018.06.29
Semmelweis-napi ünnep Dombóváron is

A magyar egészségügy napját, a Semmelweis-napot ünnepelték csütörtökön a Dombóvári Szent Lukács Kórház kápolnájában.

Folytatva a hagyományt, most is bemutatkozott egy szakterület, idén a harminc éve működő kardiológia, ahol jelenleg a szakrendelés mellett huszonhárom ágyas kardiológiai rehabilitációs osztály működik. A szakterület elmúlt évtizedeiről dr. Bereczki Mária osztályvezető főorvos, kardiológus szakorvos, kardiológiai rehabilitációs szakorvos tartott előadást - tudósított a teol.hu.

Dr. Bereczki Mária kiemelte, hogy nem elég, ha a technológia fejlődik, hiszen a legmodernebb eljárásokkal, a tudomány előrehaladtával is lépést kell tartani. Ennek érdekében kiépítették a kapcsolatot a környék kórházaival és legfelkészültebb szakembereivel, így a dombóvári kardiológia munkatársai a legjobbaktól tanulhattak és leshették el a szakmai újdonságokat.

A dombóvári kardiológia 2006-ban szervezeti átalakuláson esett át. Belgyógyászati mátrix alakult, és huszonhárom ággyal bővültek, ahol a kardiológiai rehabilitációs betegeket fogadják. Jelenleg három kardiológus szakorvos dolgozik a Dombóvári Szent Lukács kórházban: dr. med. habil Papp Előd, dr. Bozó János és dr. Bereczki Mária. Elsősorban a Pécsi Szívgyógyászati Klinikáról kapnak szívműtéten, illetve koronarografián átesett betegeket, valamint a kaposvári Haemodinamikáról.

Dombóváron 1993 óta működik Szívklub dr. Bereczki Mária vezetésével, amely a hosszú távú rehabilitációt segíti ismeretterjesztő előadásokkal, szűrésekkel, sportprogramokkal. Évek óta jó kapcsolatot ápolnak a faddi, a pécsi és a nagyatádi Szívklubokkal. Céljuk a minőségi élet biztosítása a szívbetegek számára.

Díjazták az év orvosát és szakdolgozóját

Az ünnepségen emléklappal és egy szál virággal köszöntek el a nyugdíjba vonuló munkatársaktól, valamint köszöntötték azokat a szakdolgozókat, akik a dombóvári csapat tagjaként második helyet értek el a Szekszárdon rendezett „Hivatásunk mesterei vagyunk” elnevezésű megyei versenyen, továbbá azokat a munkatársakat, Béldiné Gábor Edit Bsc ápolót, korábbi ápolási igazgatót és Molnárné Rohonczi Rózsa ápolót, akiket a Megyei Egészségügyi Szakdolgozói Kamara részesített Semmelweis Díjban.

Az év orvosa díjat idén dr. Muschicz Mária főorvos, a rehabilitáció, valamint a reumatológia és fizioterápia szakorvosa, a Gunarasi Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály vezetője kapta, aki huszonnyolc éve dolgozik a dombóvári kórházban. Az év szakdolgozója díjat Tamás Juditnak, a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály vezető ápolójának ítélték idén.

A rendezvényt a tizenhat esztendős Sterner András klarinét játéka zárta, aki a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium 10. osztályos klarinét szakos tanulója és számos hazai és nemzetközi versenyen ért el kimagasló eredményeket. 2016-ban a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Koltai Péter díját vehette át.

 

Legolvasottabb cikkeink