• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Használt tű állt a lábába a kórház folyosóján

Lapszemle 2018.05.15 Forrás: 24.hu - RTL Klub Híradó
Használt tű állt a lábába a kórház folyosóján

Példa nélküli eset, és most sem történhetett volna meg a szabályok betartása mellett - mondta az OMSZ szóvivője.

A 24.hu olvasójával történt, hogy miközben egy Fejér megyei kórházban a folyosón beszélgetett egy ismerősével, véletlenül használt tűvel szúrta lábon őt egy mentőtiszt. A nő a lapnak elmondta, hogy az esetet követően a kórházban kapott Hepatitis-B elleni oltást, és fél éven keresztül kontrollra kell járnia. Bár rendesen ellátták, azt megjegyezte, hogy több kórházi dolgozó azt mondta neki, nem kell aggódnia, úgysem lesz ebből probléma. Azzal próbálták nyugtatgatni, hogy kórházban előfordul, hogy az orvosokat, nővéreket megszúr egy használt tű, ha például a beteggel hadakoznak.

A kórház válaszolt az esettel kapcsolatban: „Az esetet kivizsgáltuk, a látogató sérülését haladéktalanul elláttuk. Az intézmény a veszélyes hulladék kezelését, tárolását és szállítását a vonatkozó szabályzatnak, illetve a 12/2017. (VI. 12.) EMMI rendeletnek megfelelően, a betegbiztonságot szem előtt tartva végzi. Az említett egyedi eset kapcsán a kórház részéről semmiféle mulasztás nem történt”.

A székesfehérvári kórház folyosóján injekciós tűket lóbáló mentőtiszt valószínűleg nem azzal hibázott, hogy zsákban cipelte a veszélyes hulladékot. Szintén a rendeletből olvasható ugyanis ki, hogy ha az egészségügyi hulladék, illetve a gyógyszerhulladék a mentő és betegszállító járműben, betegellátás során képződik, a hulladékot az egészségügyi szolgáltató telephelyén lévő üzemi gyűjtőhelyre kell szállítani. Vagyis a mentődolgozó valószínűleg épp vitte a tűket a kórházban elhelyezett gyűjtőhelyre a szabályosan felmatricázott műanyag zsákban. Valójában az injekciós tű tárolása nem tűnik szabályszerűnek: mivel átszúrta a zsákot (sőt olvasónk elmondása szerint több tű is átszúrta), arra lehet következtetni, hogy vagy a tűk nem voltak szabályszerűen tárolva a zsákban, avagy a zsák nem volt megfelelő vastagságú ( a rendelet szerint 60 mikrométernek kell lennie).

„Példa nélküli eset, és most sem történhetett volna meg a szabályok betartása mellett (jogszabály és szigorú belső szabályzat is rendelkezik a veszélyes hulladék kezelésének minden eleméről). Az illetékes mentőszervezet vizsgálja az esetet, együttműködünk a kórházzal is” – mondta Győrfi Pál kommunikációs és pr-vezető az ATV-nek és az RTL KLub Híradónak is. A nő rendőrségi feljelentést tett.

Legolvasottabb cikkeink