• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hatalmas csapást mértek a tudományra Magyarországon

Lapszemle 2023.09.14 Forrás: nepszava.hu
Hatalmas csapást mértek a tudományra Magyarországon

A magyar tudományos közösség kitiltása az uniós finanszírozású pályázatokból olyan, mintha lekapcsolnák Magyarországot az európai mobilhálózatról.

Mint ismert, az Európai Unió Tanácsa 2022. december 15-i hatállyal megtiltotta a szerződéskötést az alapítványi formában működő magyarországi egyetemekkel minden Horizont-alapból finanszírozott pályázati struktúra esetében. Ez széles skálán érinti a magyar diákokat és kutatói közösséget, lévén, hogy rendkívül sokszínű programokról van szó. A rendelkezés elvben a december 15. előtti elnyert pályázati programokat nem érinthetné hátrányosan, ám Kemenesi Gábor víruskutató példája jelzi, hogy a gyakorlat mást mutat. Az elmúlt hetekben ugyanis kiderült, hogy az alapból finanszírozott egyik nemzetközi program keretében érkező portugál kollégát hivatalosan nem fogadhatja - írta a nepszava.hu. 

– A programokból való kizárás nemcsak azt jelenti, hogy nem érkezik pénz az EU-tól, hanem rendkívüli károkat is okoz a már meglévő vagy épülőben lévő nemzetközi együttműködésre is. Korábban járt nálunk kutató a Pasteur Intézetből, amelyből a mai napig fennálló, kapcsolat alakult ki, és amely később komoly kutatási pénzek bevonását tette lehetővé. A jelenlegi helyzet tehát súlyosan érinti a nyugati beágyazottságunkat – érvelt Kemenesi Gábor, majd úgy folytatta: – Ám hiába látjuk mi ezt világosan, én, mint kutató itt állok érdemi hivatalos tájékoztatás vagy jogi segítség nélkül, nem is tudom, hogy kihez, milyen formában fordulhatnék jogorvoslatért.

Pedig óriási összegekről van szó, a G7 gyűjtése szerint a Horizont Európa programból csak bő másfél év alatt összesen 60,6 millió euró érkezett Magyarországra, és kétszáz megállapodást írtak alá magyar kutatókkal. Az alapítványi egyetemekre is 10 millió euró fölötti összeg érkezett a kifizetésstopig.

– A magyar tudományos közösség kitiltása az uniós finanszírozású pályázatokból olyan, mintha lekapcsolnák Magyarországot az európai mobilhálózatról. Azaz sokkal nehezebb kommunikálni kifelé és minket is problémásabb felhívni. Ezzel óriási „ütést” kapott a hazai tudomány, az elmúlt évtized egyik legnagyobb tudományos krízisét éljük – mondta Kemenesi Gábor. További részletek a cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink