• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Határozott fellépést sürgetnek a szülők

Lapszemle Forrás: nport.hu

Rühösség borzolja a kedélyeket a településen, leginkább a kisgyerekes szülőkét.

Azok a hozzátartozók, akiknek a csemetéje megfertőződött, úgy vélik, ha mindjárt az első esetek után nagyobb szigorral léptek volna fel az érintett szervek, akkor nagy valószínűséggel már lezárult volna ez a történet. Szerkesztőségünket is megkeresték szülők, akik azt érzékelik, hogy a probléma nem szűnt meg, ők azt várják: azok, akiknek megvannak ehhez a kellő eszközeik és információik, érjék el, hogy megálljon a rühösség terjedése. A népegészségügyi szakigazgatási szerv és a helyi vezetés úgy látja: az érintettek eddig is mindenben a szakmai szabályok szerint jártak el – írja a Nógrád Megyei Hírlap – online.

Statisztikai adatok igazolják, hogy a rühösségre időszakos ingadozások, 15-20 éves periódusokban fellépő járványos előfordulások jellemzők. Ez azzal a feltevéssel magyarázható, hogy a szóban forgó élősködő, illetve anyagcseretermékei az embert immunizálják. Terjedést elősegítő tényezők: hosszú lappangási idő, a beteg nem teljes körű tájékoztatása a teendőkről. A fertőzés tünetei 2-6 hetes lappangási idő után jelentkeznek. Legjellegzetesebb a rohamszerűen jelentkező, kínzó viszketés, amely ágymelegben a legintenzívebb, és alvászavart okoz.

A szülők elmondták: noha az óvodában volt pár napos szünet, mialatt mindent fertőtlenítettek, az iskolában nem rendelték ezt el, s azért is zaklatottak, mert attól tartanak, hogy például lappangási szakban lévőktől (újra)fertőződhetnek az egészségesek. Kérve panaszuk kivizsgálását, közérdekű bejelentést fogalmaztak, az ívet csaknem ötven lakos írta alá.

Az egyik édesanya kisgyerekét – aki nem a helyi iskolába jár – Salgótarjánban vitte orvoshoz, s kezelték is rühösség miatt. Főleg a lábán voltak a bőrelváltozások, de – mint mondta – nem volt súlyos a folyamat. Nyolc napig nem mehetett közösségbe az iskolás. A betegség miatt és mert fél az esetleges újrafertőződéstől ma is elkeseredett az édesanya, aki odahaza is elvégezte a szükséges fertőtlenítéseket, a lakásra, ruhákra és az ágyneműre is kiterjesztve ezt. A másik szülő elmondása szerint gyermekénél súlyosabb volt a fertőzés, mert amikor elvitte az orvosoz, „csöpögött az orrából a genny". Egy harmadik hölgy vendéglátó helyet üzemeltet, bár mindent megtesz a kellő higiéniáért, tart attól, hogy beviszi valaki a fertőzést – számol be róla a lap.

Nem volt szükség az iskola és az óvoda bezárására, s a rühösséggel kapcsolatban mindenki a szakma szabályai szerint járt el – nyilatkozta dr. Pálosi Béla, kistérségi tisztifőorvos (Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve).

Ezt tapasztalták az első – október 10-i – helyszíni ellenőrzés alkalmával és később is. A népegészségügyi szakigazgatási szerv kistérségi intézete a háziorvosi rendelőben, óvodában, általános iskolában és a védőnőnél ellenőrizte, hogy eleget tettek-e a szakma előírásainak. S azt állapították meg hogy mindenki az előírások szerint járt el – mondta dr. Pálosi Béla, aki hozzátette azt is, például az óvoda és az iskola is a házirendben foglaltaknak megfelelően végezte és végzi a feladatait, amikor megköveteli, hogy csak orvosi igazolással mehetnek a kisebbek és nagyobbak az oktatási, illetve a gyermekintézménybe.

Legutóbb október 17-én tájékozódtak a helyszínen arról, hogy áll most a helyzet és ekkor is azt tapasztalták, hogy a maga helyén mindenki mindent megtesz azért, hogy ez a fertőzés megálljon. Szó volt az egyeztetésen egyebek mellett arról: ha a fertőzés tüneteivel jelenik meg egy gyerek az iskolában vagy az óvodában az ottani egészségügyi szolgálatnak – háziorvosnak, asszisztesnek, védőnőnek – az egész családot le kell kezelni. Miután ez megtörténik, s az orvos igazolja, hogy hatékony volt a terápia, az igazolás bemutatásával a gyermek újra járhat közösségbe. A szerdai megbeszélésen a teendők áttekintése során azt is száma vették: a fertőzőforrásokat kell felkutatni, a kezelésre előírt szer rendeltetésszerű felhasználásával, ennek ellenőrzésével megállítható a fertőzés tovaterjedése – értesült a lap, amely a cikk végén megírta azt is, hogy a kistérségi tisztifőorvos tájékoztatása szerint október 10-ig öt óvodás gyerek fertőződött meg a faluban, közülük egy már gyógyult, általános iskolások körében 13 esetről tudnak, négy már ismét járhat közösségbe.

Kurunczi István, a község polgármestere is azt erősítette meg, hogy a maga területén mindenki megtette, amit lehetett a probléma felszámolásáért. Ehhez nagyon fontos az is, hogy a családok működjenek együtt az egészségügyi szolgálattal, maradéktalanul tegyék meg, amit kérnek tőlük – húzta alá a polgármester.