• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hatásos infarktuskezelés

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Európa példaképévé vált Magyarország a PCI-laborhálózatával.

Hazánkban 16 szívcentrumban évente 18 ezer infarktusos beteg közül mintegy 12 ezernél kerül sor szívkatéteres ellátásra, ez európai viszonylatban is kimagasló -hangzott el egy közelmúltban tartott szimpóziumon.

A fönnmaradó hatezer esetet a 12 órán túli infarktusos betegek teszik ki. Fontos, hogy mellkasi fájdalom esetén azonnal orvosi segítséget kell hívni, mert a koszorúér-elzáródás már gyógyítható. A legkorszerűbb, legkevesebb szövődménnyel járó a csuklóartérián keresztül végzett behatolások aránya jelenleg mintegy 60 százalék, s ez évente 10-15 százalékos növekvő tendenciát mutat. Az infarktus miatt végzett koszorúér-tágítás (PCI) e súlyos megbetegedés kórházi halálozását a korábban széles körben alkalmazott vérrögoldó kezeléshez képest a harmadára csökkentette.

Magyarország - és ezen belül a vonzáskörzetével együtt hárommilliós Budapest - a katéteres koszorúér-tágításos ellátásával napjainkra Európa egyik példaképévé vált.

Az Executive Fellowship Program az Európai Unió által támogatott szívkatéteres beavatkozást végző orvosok számára szervezett továbbképzés. Hazánkban 39 intervenciós kardiológusnak van több mint négyéves képzésen alapuló akkreditációs vizsgája, ezt várhatóan az Európai Intervenciós Társaság is elfogadja, hiszen a program megvalósításában hazánk úttörő szerepe nem vitatható.

A hazai 16, jól felszerelt szívkatéteres centrumban az infarktusos betegek a nap 24, a hét 168 órájában folyamatosan hozzájuthatnak a legkorszerűbb sürgősségi ellátáshoz. Az Országos Mentőszolgálat segítségével az infarktust elszenvedők a szükséges legrövidebb időn - egy-két órán - belül megkapják a jelenleg ismert leghatékonyabb kezelést. Az éjszakai mentőhelikopteres szállítás azonban a legtöbb helyen nem oldható meg, mivel a leszállópályák - így például a Pécsi Tudományegyetemen sem - jelenleg nem alkalmasak a sötétedés után érkező gépek fogadására.

Komoly nehézséget a financiális okok miatt bevezetett teljesítményvolumen-korlát okoz, hiszen az egészségpénztár az e fölötti beavatkozásokat nem fizeti. Ez a legtöbb helyen körülbelül 15 százalékkal kevesebb beavatkozásra ad lehetőséget a múlt évinél, így a várólisták a legtöbb helyen jelentősen nőttek a tervezhető ellátásoknál.

A tvk azonban a sürgős ellátást nem veszélyezteti, csak a tervezett beavatkozások számát kellett csökkenteni minden katéteres központban.

Molnár Attila, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezető-helyettese a Magyar Rádiónak elmondta: a biztosító az intézmények között osztja szét az éves gyógyítási keretet, annak felhasználásáról - nevezetesen, hogy milyen beavatkozásra fordítják az összeget - az egyes kórházak döntenek. Az OEP ugyanis csak az Egészségbiztosítási Alap éves költségvetésében meghatározott keretet tudja szétosztani a betegellátásra.

Az Országos Kardiológiai Intézetben körülbelül 400 páciens van a várólistán. Ofner Péter főigazgató is megerősítette: a sürgős ellátásra szorulókat náluk is azonnal ellátják, egyébként három-négy hét várakozási idő lehet még optimális a katéteres beavatkozásoknál. Egyes helyeken azonban akár három hónapig is várni kell. Ezért lenne fontos az ország gyógyítói kapacitásaihoz igazítani a katéteres ellátást.