• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hatmilliárdot már nyertek, de kevesen értik a célt

Lapszemle Forrás: Világgazdaság Online

A forrást inkább a háziorvosi praxisok prevenciós fejlesztésére kellett volna fordítani.

Sorra nyílnak az országban az egészségfejlesztési irodák, amelyek tevékenységéhez nagy reményeket fűz az Egészségügyi Államtitkárság, ám kevesen értik, mi célt is szolgálnak. Egy biztos: mintegy hatmilliárd forint uniós forrást már elnyertek. Ötvennyolc egészségfejlesztési iroda (efi) kialakítására 80 és 125 millió forint közötti támogatást kaptak kórházak, szakrendelők és önkormányzatok az ország különböző pontjain, ezen belül 18 hátrányos helyzetű kistérségben – írja a Világgazdaság – online.

Az összesen mintegy hatmilliárd forintos uniós forrás elvileg két évig fedezi az irodahálózat fenntartását – a helyiségek rezsijét és a két-három állandó munkatárs bérét –, de a pályázóknak öt évig vállalniuk kellett a működtetést, amire a harmadik évtől elvileg majd a népegészségügyi termékadó jelent majd fedezetet.

Ádány Róza, a népegészségügy egyik legismertebb hazai szakértője úgy látja, jóllehet az egészségfejlesztés országos hálózatának szükségességét nem lehet vitatni, annak szakrendelőkhöz, kórházakhoz integrálása elhibázott lépés. Az emberekhez egészen közel kell vinni ezeket a programokat, és hosszú évtizedeken keresztül, kormányokon átívelve kell működtetni azokat, hogy valódi eredményeket érjünk el – fogalmazott Ádány Róza.

A tanácsadás „döntően a középosztálynál és a gazdagoknál jön szóba, a nagyon rossz társadalmi helyzetben lévőknél nyilván nem az életmódprogram a központi kérdés – így nyilatkozott még az év elején Vokó Zoltán, az Egészségfejlesztési Intézet azóta önként távozott vezetője a Medical Tribune szaklapnak.

A háziorvosi rendszer lassan húsz éves működése óta a születéskor várható élettartam öt évvel meghosszabbodott, és ebben jelentős szerepe van a háziorvosok prevenciós tevékenységének – mondta Selmeczi Kamill. A FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke kiemelte azt is, ha valakik, akkor a háziorvosok azok, akik bizonyosan találkoznak az egészségi okokból leginkább veszélyeztetett emberekkel, ezért a forrást inkább a háziorvosi praxisok prevenciós fejlesztésére kellett volna fordítani.