• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Hatóanyag-fejlesztés a rák ellen

Lapszemle 2020.02.17 Forrás: magyarnemzet.hu
Hatóanyag-fejlesztés a rák ellen

Arra tettem fel az életemet, hogy olyan eszközöket fejlesszek, amelyeket az orvoskollégák hatékonyan tudnak használni.

Hazánkban évente 33 ezer ember veszti életét rákos betegség miatt. Peták István rákkutató, az Oncompass Medicine alapítója és tudományos igazgatója kollégáival a személyre szabott daganatterápiák kiválasztására dolgozott ki új eljárást. A Gábor Dénes-díjas orvos szerint a megelőzés a legfontosabb, és a szuperegészségeseknek is kell szűrésre járniuk. A Magyar Nemzet interjúja.

Az orvosi diploma megszerzése után a Semmelweis Egyetem II. Számú Gyermekklinikára jelentkezett, ahol daganatos gyerekeket gyógyított, ezzel párhuzamosan a Semmelweis Egyetem I. Számú Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben kutatott. Miért éppen ezt a hihetetlen érzelmi megterheléssel járó területet választotta?

– A Semmelweis Egyetemre azért jelentkeztem, mert azt gondoltam, ott egyszerre lehetek orvos és kutató. Nem bántam meg, kiváló alapképzést kaptam. A választásom azért esett a gyermekklinikára, mert ott zajlik az egyik legnagyobb harc, amelyet orvos vívhat. Minden embernek meg kell találnia a saját harcát. És ezt a harcot választottam magamnak egy életre. A daganatokkal akartam foglalkozni, mert ez az a betegség, amely nem gyógyul meg magától. A gyermekonkológiában teljes életekért harcolunk, hiszen ezek a páciensek még csak néhány évvel korábban jöttek a napvilágra. Ezen a területen jól mérhető az orvos sikeressége. Én végül azt a küldetést választottam, hogy olyan eszközöket fejlesztek ki, amelyek segítik orvostársaim munkáját, hogy ők még sikeresebbek lehessenek.

– Mit tudunk a daganatos betegségek hátteréről?

– Azt gondoljuk, hogy minden daganatos betegségben szerepet játszanak a génhibák. Erről éppen a múlt héten jelent meg a Nature magazinban közleménysorozat. Ezekben 2600 daganat teljes génkészletének vizsgálati eredményeit mutatták be. A kóros elváltozások 95 százalékában azonosították az adott daganatot okozó génhibákat, átlagosan négy-öt mutációt daganatonként. De azt eddig is tudtuk, hogy a daganatos betegségek szerzett és öröklött génhibák miatt jönnek létre. Az persze további kérdés, hogy maguk a mutációk miért keletkeznek. Az eddig ismert környezeti hatások – például dohányzás – mellett egyre többet tudunk meg arról, hogy keletkezésükben alapvető a mikroorganizmusok jelentősége. Kiderült, hogy több daganat kialakulása baktériumok okozta krónikus gyulladásra vezethető vissza, mások hátterében vírusok állnak. Utóbbira példa a rendkívül elterjedt kórokozó, a humán papillomavírus (HPV), amely rendellenes sejtosztódást, sejtburjánzást okozhat. A nők körében a méhnyakrák a leggyakoribb, az évente közel ötszáz halálos áldozatot szedő, HPV okozta daganatos megbetegedés, míg a férfiaknál szájüregi rák alakul ki legtöbb esetben a HPV következtében, és tízből hatan életüket vesztik. Szerencsére a HPV-t ma már tudjuk diagnosztizálni, és védőoltással védekezhetünk ellene. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink