• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Hatvanezer gyerek nem fér hozzá a gyerekorvosi ellátáshoz

Lapszemle 2019.04.03 Forrás: abcug.hu
Hatvanezer gyerek nem fér hozzá a gyerekorvosi ellátáshoz

Védőnőből különösen nagy utánpótlásra lenne szükség Nógrád, Szolnok, Heves, Borsod és Baranya megyében.

Sok minden beárnyékolja a családi ellátások emelkedését, írja a Hintalovon Alapítvány friss gyermekjogi jelentése. Ilyenek a betöltetlen gyerekorvosi körzetek, a hiányzó védőnők és iskolaorvosok, az alig létező gyermekpszichiátriai ellátás, a gyermekszegénység és a gyermekvédelmi rendszer problémái is. Az Abcug összefoglalta a 2018-as jelentés néhány érdekes fejezetét.

Mit jelentett a családok éve a gyerekeknek? – teszi fel a kérdést a Hintalovon Alapítvány kedden közzétett Gyermekjogi Jelentése, utalva arra, hogy a kormány 2018-at a családok évének nevezte. Ennek keretében bővítettek egy sor családi juttatást, köztük a családi adókedvezményt, a gyed extrát, valamint új bölcsődetípusokat is bevezettek. Orbán Viktor miniszterelnök idei évértékelőjén aztán újabb, hétpontos családvédelmi akciótervet hirdetett meg.

A Hintalovon Alapítvány szerint “általánosságban elmondható, hogy vannak olyan családok és gyerekcsoportok, akik kedvezményezettjei a bővülő támogatási rendszernek, de vannak olyanok, akik láthatatlanok maradtak. A szegénységben élő vagy munkanélküli családok gyerekei, a pszichiátriai kezelést igénylő vagy tartósan beteg gyerekek, a tanulási nehézségekkel küzdő vagy speciális nevelési igényűek, a bántalmazás áldozatává váltak, a lakcím nélküliek 2018-ban is olyan tagjai voltak a mintegy 1,8 milliós 0–18 éves gyerekközösségnek, akik kapcsán felmerülhetett: vajon mennyit éreztek a pozitív intézkedésekből?”. 

A jelentésben – ahogy 2017-ben is – gyermekjogi területenként veszik végig, milyen fontos változások történtek a gyerekek szempontjából. A bevezető alapján ez egyáltalán nem volt könnyű feladat, mert az állami szervek nem mindig voltak együttműködőek. “Soha korábban nem volt ennyire nehéz adatokat kapni” – írják. Indoklásként olykor azt kapták, “nincs pénz kifizetni a feldolgozást”, vagy “megvannak az adatok, de nem adhatjuk ki őket”, illetve volt olyan szervezet, ahol egyszerűen nem válaszoltak az alapítvány kérdéseire.

A gyerekeket is érintő családi támogatásokról valóban sok szó esett az elmúlt évben, az alapítvány szerint azonban jóval kevesebbet beszéltünk arról, mi a helyzet a gyerekek körüli intézményekkel (oktatás, gyermekegészségügy, napközbeni ellátások, gyermekvédelem). Azt írják, az egészségügyi rendszer például még a csökkenő gyereklétszám megfelelő ellátását sem tudja biztosítani minden területen. Az alábbi térképeken a gyermekorvos-, védőnő- és iskolaorvos-hiányt ábrázolták.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) származó adatok szerint országosan több mint 60 ezer gyerek nem fér hozzá gyermekorvosi ellátáshoz, tavaly 89 szolgálat maradt betöltetlen. Békés, Nógrád és Tolna megyében a lakosság 14–16 százaléka számára nem biztosított az ellátás.

Közel minden tizedik iskolaorvosi szolgálat betöltetlen (276 darab), míg Tolna és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében minden hatodik állás üres.  A teljes állásban foglalkoztatott iskolaorvosok átlagosan 10 százalékkal több tanulót látnak el a maximálisan megengedett ellátottszámhoz képest.

Védőnőből különösen nagy utánpótlásra lenne szükség Nógrád, Szolnok, Heves, Borsod és Baranya megyében. A területi egyenlőtlenségeket jól mutatja, hogy Budapesten és Pest megyében dolgozik a területi és vegyes védőnők közel 40 százaléka, Nógrád megyében pedig az állások közel harmada (27 százalék) betöltetlen. (A hiányzó orvosokról ebben, a védőnők nehézségeiről pedig ebben a korábbi cikkünkben olvashat. Két körzeti védőnő munkáját videóriportban is bemutattuk).

Továbbra is rosszul állunk a gyermek- és ifjúságpszichiátria területén, ami évek óta komoly problémákat okoz. Budapesten kívül csak négy megyében érhető el gyermek- és ifjúságpszichiátriai fekvőbeteg-ellátás, rehabilitáció pedig további kettőben. Nagy bajban van a szerhasználó fiatalok ellátása is. A Nemzeti Drog Fókuszpont által készített 2018-as országjelentés szerint mindössze három olyan terápiás közösség működik az országban, amely a 18 év alatti szerhasználó fiatalokkal foglalkozik. 

Az alapítvány szerint ugyanakkor "bizakodásra ad okot a 2018 októberében bejelentett hír, hogy 6 milliárd forint keretösszegben fejlesztik a gyermek- és ifjúságpszichiátriai addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszert”.

A teljes cikk az Abcug portálon olvasható.

Legolvasottabb cikkeink