• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Hazai kutatás: Sok millió teszt holnaputánra

Lapszemle 2020.04.03 Forrás: index.hu
Hazai kutatás: Sok millió teszt holnaputánra

Ha több ember mintáját együttesen elemezzük, akkor ugyanúgy kiderül, hogy a sok minta közül akár egy is pozitív a víruusra nézve.

A Török Ákos informatikust, Glattfelder Tamás közgazdászt és Vilmos Pétert, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont csoportvezetőjét is tagjai között tudó szakértői csoport a magyar lakosság szinte teljes egészének néhány nap alatt megvalósítható koronavírus-szűréséről készítettek tervet, és számításaik szerint mindez teljesen reálisan meg is valósítható - írta az index.hu.

Hogyan lehetséges néhány nap alatt több millió embert letesztelni, ha még a legfejlettebb országok is csak százezres nagyságrendű vizsgálatot tudtak elvégezni több hónap alatt? A terv kidolgozói szerint a megoldást az PCR-minták együttes elemzése, úgynevezett poolozása jelenti. Az ötlet a haifai Technion Izraeli Műszaki Egyetem kutatóiban is megfogant, az ottani tesztek igen előrehaladott szakaszban vannak. Egy nekünk nyilatkozó, a magyar terv kidolgozásában részt nem vevő immunológus elmondta, mindez elméletileg tökéletesen kivitelezhető, hiszen a minták poolozása (együttes elemzése) sokszor kipróbált, működőképes kutatási stratégia.

Számunkra is megdöbbentő volt látni, hogy amint elkezdtünk számolni, és egyre emeltük a letesztelt emberek számát, kiderült, hogy teljesen reálisan akár a teljes magyar lakosság is leszűrhető a segítségével – mondta el az Indexnek Török Ákos. Miről is van szó? A javaslat lényege a vírus RNS-ének, vagyis praktikusan a vírus jelenlétének kimutatására szolgáló eljárás, az RT PCR (reverz transzkriptáz polimeráz-láncreakció) működéséből fakad. Leegyszerűsítve a trükk annyi, hogy ha több ember mintáját összeöntjük, majd együttesen elemezzük, akkor ugyanúgy kiderül, hogy a sok (akár 64) minta közül akár egy is pozitív a víruusra nézve. 

Vagyis nem kell minden egyes emberre lefuttatni a több órát igénylő és több ezer forintba kerülő tesztet, lehet több tucatnyi embert egyszerre is tesztelni. Ez a sokszorosára emeli a rendelkezésre álló kapacitást, egyúttal csökkenti az egy személyre eső árat, és ami a legfontosabb, drasztikusan csökkenti a tömegek leszűréséhez szükséges időt. És azután? A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink