• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Hazai kutatás: Sok millió teszt holnaputánra

Lapszemle 2020.04.03 Forrás: index.hu
Hazai kutatás: Sok millió teszt holnaputánra

Ha több ember mintáját együttesen elemezzük, akkor ugyanúgy kiderül, hogy a sok minta közül akár egy is pozitív a víruusra nézve.

A Török Ákos informatikust, Glattfelder Tamás közgazdászt és Vilmos Pétert, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont csoportvezetőjét is tagjai között tudó szakértői csoport a magyar lakosság szinte teljes egészének néhány nap alatt megvalósítható koronavírus-szűréséről készítettek tervet, és számításaik szerint mindez teljesen reálisan meg is valósítható - írta az index.hu.

Hogyan lehetséges néhány nap alatt több millió embert letesztelni, ha még a legfejlettebb országok is csak százezres nagyságrendű vizsgálatot tudtak elvégezni több hónap alatt? A terv kidolgozói szerint a megoldást az PCR-minták együttes elemzése, úgynevezett poolozása jelenti. Az ötlet a haifai Technion Izraeli Műszaki Egyetem kutatóiban is megfogant, az ottani tesztek igen előrehaladott szakaszban vannak. Egy nekünk nyilatkozó, a magyar terv kidolgozásában részt nem vevő immunológus elmondta, mindez elméletileg tökéletesen kivitelezhető, hiszen a minták poolozása (együttes elemzése) sokszor kipróbált, működőképes kutatási stratégia.

Számunkra is megdöbbentő volt látni, hogy amint elkezdtünk számolni, és egyre emeltük a letesztelt emberek számát, kiderült, hogy teljesen reálisan akár a teljes magyar lakosság is leszűrhető a segítségével – mondta el az Indexnek Török Ákos. Miről is van szó? A javaslat lényege a vírus RNS-ének, vagyis praktikusan a vírus jelenlétének kimutatására szolgáló eljárás, az RT PCR (reverz transzkriptáz polimeráz-láncreakció) működéséből fakad. Leegyszerűsítve a trükk annyi, hogy ha több ember mintáját összeöntjük, majd együttesen elemezzük, akkor ugyanúgy kiderül, hogy a sok (akár 64) minta közül akár egy is pozitív a víruusra nézve. 

Vagyis nem kell minden egyes emberre lefuttatni a több órát igénylő és több ezer forintba kerülő tesztet, lehet több tucatnyi embert egyszerre is tesztelni. Ez a sokszorosára emeli a rendelkezésre álló kapacitást, egyúttal csökkenti az egy személyre eső árat, és ami a legfontosabb, drasztikusan csökkenti a tömegek leszűréséhez szükséges időt. És azután? A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink