• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hazánkban 30–40 ezer gyerek éhezik

Lapszemle Forrás: zaol.hu

Kutatás a gyermekeket veszélyeztető társadalmi problémák megítéléséről.

A legtöbb felnőtt azt gondolja, hogy ma hazánkban a szegénység veszélyezteti leginkább a gyerekeket, de azzal már nincsenek tisztában, hogy ez akár azt is jelentheti, éheznek. Az viszont pozitív, hogy minden második ember szívesen támogatná a gyermekétkeztetést, ha tehetné - többek között ez derül ki a Gyermekétkeztetési Alapítvány és a KutatóCentrum villámkutatásából, aminek eredményét szerkesztőségünkbe is eljuttatták – írja a zaol.hu portálja.

Sajnos a félelmeknek van alapja, hiszen a becslések szerint ma Magyarországon 30-40 ezer gyermek éhezik, és a lakosság közel 40 %-a él a létminimum alatt. Karácsonykor az ünnepi hangulatban sokan adományoznak a szegényeknek, ám később, az év további részében csak kevés embernek jutnak eszébe azok, akik a létminimum alatt élnek, így nincs pénzük még az elemi szükségleteikre sem. Sajnos a szegénység a gyermekeket is egyre jobban érinti, de ennek ellenére sokan úgy gondolják, hogy a valódi éhezés csak a harmadik világ és a fejlődő országok problémája.

Ma Magyarországon 30-40 ezer kiskorú gyakorlatilag éhezik és további több tízezer kisgyerek nem jut megfelelő minőségű táplálékhoz (zöldség, gyümölcs hús és tejtermékek). Ez utóbbi életszituációt nevezik minőségi éhezésnek.

A megkérdezett 1766 felnőtt közül, közel minden második egyértelműen a szegénységet jelölte meg a gyermekeket leginkább fenyegető veszélynek. Ugyanakkor a szegénység mértékével nem nagyon vagyunk tisztában, hiszen csak további 12 százaléknyi válaszadó gondolta úgy, hogy a gyermekéhezés valóban fontos, élő probléma a mai Magyarországon.

Még a médiából áradó erőszakot és a szenvedélybetegségeket is többen tartották elsődleges veszélyességi tényezőnek, mint az éhezést.

Pozitívum azonban, hogy a felnőttek fele szívesen támogatná a gyermekétkeztetést, ha tehetné. A támogatandó ügyek között az első helyen a beteg, rákos gyermekek segítése végzett, a megkérdezettek 76 %-a segítene a beteg kicsiken. A második helyen tehát a gyermekétkeztetés áll, a felnőttek 55 %-a adományozna erre a célra. A bűnözés, és a családon belüli erőszak megszüntetéséért a válaszadók közel fele (47 %) tenne valamit, a hajléktalanok helyzetének támogatása 10 megkérdezettből háromnak szívügye – emeli ki a portál.