• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Háziorvos a végeken

Lapszemle Forrás: Délmagyarország Online

A szerződése 2016-ig szól, azonban tovább lép, ha jobb ajánlatot kap.

Napi 30–40 kilométert tesz meg a betegeihez saját autóján és költségén Cserebökény, Magyartés és Nagytőke háziorvosa. Máthé-Magyar Csaba 2010 óta főállású háziorvosként látja el 450 páciensét. Az egykor szülészeten dolgozó orvos véleménye szerint a falusi, tanyasi ember még megbízik az orvosban és elfogadja a terápiáját. A szerződése 2016-ig szól, azonban tovább lép, ha jobb ajánlatot kap – írja a Szentesi Élet cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

A közigazgatásilag Szenteshez tartozó Cserebökény és Magyartés lakosait is Nagytőke háziorvosa látja el, természetesen a környező tanyavilágon élőkkel, a területi ellátási kötelezettsége közel 1200 emberre terjed. Ezzel szemben például Kajánújfalu egészségügyi alapellátás szempontjából a városhoz tartozik és nincs is helyben rendelés, a kajániak Szentesre járnak orvoshoz. Nagytőkének több mint tíz évig nem volt állandó orvosa, Eperjesről, majd Szentesről jártak ki háziorvosok rendelésre hetente két alkalommal. Máthé- Magyar Dalma, a doktor úr felesége, aki szintén háziorvos) helyettesítőként látta el a körzetet 2009-ben, ezáltal ismerte meg a körzetét a jelenlegi háziorvos, aki a megelőző években a kórház szülészetén dolgozott, amit véglegesen felcserélt a háziorvosi praxisra.

Tartósan betöltetlen körzetként az Országos Alapellátási Intézeten belül lehetett megpályázni az állást – mesélte lapunknak a fiatal orvos. Az alapellátási intézet a nagytőkei önkormányzattal kötött szerződést az alapellátás biztosítására, vagyis a közalkalmazottként dolgozó bérét fizeti, a rendelő fenntartási és működési költsége pedig az önkormányzatot terheli, amelyhez az Országos Alapellátási Intézet is nagyban hozzájárul. Még egy csavar az ügyben – folytatta a háziorvos – mivel Nagytőke közös önkormányzati hivatalban dolgozik Szentessel, ezért a városi hivatallal kell engedélyeztetni az orvosi rendelő minden beszerzését, legyen az egy csomag papír vagy írótoll, és ez nem zajlik zökkenőmentesen. Folytatás a teljes cikkben