• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Háziorvosi praxisokat tesznek tönkre

Lapszemle Forrás: Népszava

A szabad orvosválasztáshoz fűződő jogot sérti az egészségügyi salátatörvény praxisjogról szóló passzusa.

Több százezer ember háziorvosi ellátását veszélyezteti, valamint a szabad orvosválasztáshoz fűződő jogát sérti a nemrég elfogadott egészségügyi salátatörvény praxisjogról szóló passzusa. Ellehetetleníti ugyanis a területi ellátási kötelezettség (tek) nélküli háziorvosokat az a rendelkezés, mely 2015. december 31-től megvonja tőlük működési jogukat, vagyis ebben a formában nem rendelhetnek tovább.

A háziorvosi alapellátást biztosító családorvosoknak ugyanis két típusa van, a területi ellátási kötelezettséggel működő, úgynevezett körzeti orvosok, akik a területükön élő (lakcímkártya alapján oda bejelentett) betegeket kötelesek ellátni. Jelenleg 6800 körül van az ilyen praxisok száma, ám a körzeti rendelők és szakemberek túlterheltsége miatt sokszor nem képesek ellátni a hozzájuk tartozó betegeket. Itt jönnek a képbe a tek nélküli háziorvosok, akiknek ellátási területe nincs meghatározva, bárki bejelentkezhet hozzájuk.

Ugyan a törvénymódosítás elfogadásakor ezt a kormánypártok nem közölték, ám a módosítással a háziorvosok eddigi működtetési jogát megszüntették, s praxisjoggá transzformálták, melynek következtében azoknak a háziorvosoknak, akik működhetnek, de valamilyen okból nem rendelkeznek területi ellátási kötelezettséggel, három éven belül a tartósan betöltetlen körzetekben kell elhelyezkedniük körzeti orvosként, vagy bezárhatják rendelőiket.

- Nincs racionális indok egy ilyen rendelkezésre - fogalmazott Józsa Terézia tek nélküli háziorvos, aki felhívta a Népszava figyelmét a problémás módosításra. A szakember elmondta: általában azért választották ezt a működési formát, mert nem tudtak 8-10 millió forintért praxist venni lakóhelyük környékén. Ehelyett saját költségen, évek, évtizedek alatt létrehoztak egy tek nélküli rendelőt, amely még így is olcsóbb volt, noha legtöbbjük mai napig törleszti az erre felvett hiteleket. Józsa szerint a tek nélküli orvosok működtetési jogának meghagyása nem járna költségekkel, sőt az alulfinanszírozás miatt jelenleg kifejezetten "gazdaságos" lenne, hiszen az ilyen háziorvosok kevesebb OEP-finanszírozásban részesülnek, mint a körzeti orvosok, akik viszont olyan mértékben túlterheltek, hogy rászorulnak a segítségre. Úgy véli, a törvénymódosítással egyértelműen sérül a hozzájuk járó betegek szabad orvosválasztási joga, de a tek nélküli doktorok szerzett jogai is elvesznek.