• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Háziorvosi szerződéskötés, nem egyenlő feltételekkel?

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

A törvény megengedi, hogy egy önkormányzat ugyanazon feladatot ellátó orvosokkal különböző feltételekkel kössön szerződést.

A háziorvosi praxisok mintegy háromnegyedének biztosít az önkormányzat felszerelt rendelőt, s fizeti a teljes rezsit is. A saját ingatlanban működtetett rendelőket anyagilag támogatja. Az építményadó miatt azonban a támogatás jelentős része elúszik – írja a kisalfold.hu portálja.

- Mivel a saját rendelőmben a családorvosi tevékenységen kívül foglalkozás-egészségügyi rendelést is tartok, építményadóként vissza kellett fizetnem 84.600 forintot. Így a tényleges támogatás havi 6387 forint volt, ugyanakkor a rezsim ennek többszöröse – reagált dr. Németh Erzsébet soproni háziorvos a lap egy korábbi cikkére.

- Ezen szerettem volna változtatni, ezért ősszel a szerződések elkészülte előtt, titkárnőjén keresztül időpontot kértem az alpolgármestertől. Nem ért rá fogadni. Tértivevényes levélben kértem tőle ugyanezt – folytatta a soproni háziorvos. Válasz nem érkezett. Megkaptam viszont az önkormányzat által fogalmazott szerződést, amit vagy aláírok, vagy nem dolgozhatnék.
A helyzetről az orvosi kamara jogászát kérdeztem meg, aki elmondta: ha a szerződés a törvényeknek megfelel, akkor nincs mit tenni. Márpedig a törvény megengedi, hogy egy önkormányzat ugyanazon feladatot ellátó orvosokkal különböző feltételekkel kössön szerződést. Így aztán kénytelen voltam idővel aláírni az önkormányzat által küldött dokumentumot – jegyezte meg dr. Németh Erzsébet.

A városházán dr. Dobos József jegyzőtől a portál megtudta: a helyi adókról szóló törvény alapján tavaly májustól mentes az építményadó alól a háziorvos által nyújtott egészségügyi ellátás céljára szolgáló helyiség. Ugyanakkor a törvény úgy rendelkezik, hogy ha az adott helyiség használata úgynevezett vegyes praxisú – így például a helyiségben a háziorvosi ellátás mellett akár csak egy nap magánrendelést is tartanak, beleértve a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást –, akkor építményadó-fizetési kötelezettség áll fenn.