• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hazudnak az elvándorlásról

Lapszemle Forrás: Népszava Online

Szeptember végéig elérte az 1660-at a külföldön munkát vállalni akarók száma.

Hiába igyekszik azt bizonyítani az Orbán-kormány, hogy csaknem 60 százalékkal esett vissza idén a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolást kérő egészségügyi dolgozók száma, ez egyszerűen nem igaz. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) adatai alapján szeptember végéig elérte az 1660-at a külföldön munkát vállalni akarók száma, azaz az év vége előtt 3 hónappal csaknem annyian távoznának, mint tavaly egész évben – olvasható a Népszava – online oldalán.

Azonban a szaktárca úgy reagált a rossz hírekre: megváltozott a növekvő tendencia, sőt, 60%-os a csökkenés, hiszen míg az év elején 542 orvos és 246 ápoló kért igazolást, addig az év harmadik negyedévében már csak 370 orvos és 142 ápoló adott be kérelmet. Az „év elején" azonban nem 3, hanem 6 hónapot jelent, így valójában fél év alatt kért 542 orvos és 244 szakápoló ilyen igazolást. Magyarán az egészségügyi államtitkárság annak örvendezik, hogy az utóbbi három hónapban valamivel kevesebben kértek engedélyt, mint az első fél évben – írja a lap.

Kökény Mihály szerint egyértelmű: az egészségügyi dolgozók külföldi munkavállalása idén csúcsot dönthet. Világosan látszik, hogy az Orbán-kormány egészségpolitikája eddig kudarcot kudarcra halmoz, a bruttó 10–65 ezer forinttal magasabb alapbéremelés kevés volt ahhoz, hogy itthon tartsa a szakembereket, főként úgy, hogy a bérrendezés következő üteméről szó sincs – idézi a volt szakminisztert a lap. Ráadásul ha a kormány korábbi ígérete ellenére továbbra is befagyasztja az ügyeleti díjakat, mozgó béreket – ahogy az a ma az Országgyűlés elé kerülő újabb salátatörvényben szerepel –, az újabb kivándorlási hullámot indíthat el, elsősorban a fiatalok körében – húzta alá Kökény Mihály.

Ez pedig azért is különösen azért aggasztó – folytatta az MSZP egészségpolitikusa –, mert nemcsak kevesebben maradnak itthon, hanem egyre fogynak a munkaképes dolgozók. A háziorvosi gárda például erősen elöregedett, 70 százalékuk ötven év feletti, és mintegy 800 háziorvos már betöltötte a hetvenedik életévét. Az Orbán-kormánynak sürgősen választ kell adnia arra a kérdésre, hogy ki fog Magyarországon gyógyítani, mert amit most tesznek, az csak mellébeszélés – hangsúlyozta Kökény.