• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hazudott-e Balog Zoltán a CT-ről?

Lapszemle Forrás: hvg.hu

Úgy beszélt a miniszter a Heim Pál Kórház CT-jéről, mintha az kizárólag az ő érdemük lenne, holott ez így önmagában nem igaz.

Hazudott a miniszter az ATV-ben, mikor azt mondta, "lehet, hogy a betegeket időnként nyitott mellkassal kell átszállítani egy másik kórházba CT-vizsgálatra, de korábban a másikban sem volt CT. Most már legalább van" – írta Facebook oldalán Kunetz Zsombor oxiológus (sürgősségi) orvos - idézte a hvg.hu. Balog azután beszélt erről a műsorban, hogy kiderült, az Országos Kardiológiai Intézetből nyitott mellkassal szállítottak át egy kislányt a Heim Pál Gyermekkórházba, mert a kardiológián nincs CT. A felnőtteket pedig a Szent István kórházba viszik át. Heti 8-10 alkalommal előfordul el – mondta korábban az RTL-nek a Kardiológiai Intézet vezetője.

Kunetz Zsombor azt írta, a két említett kórházban már a 2000-es évek elején is volt CT, "én magam is többször szállítottam oda betegeket!"

Megkerestük mind a Heim Pál, mind a Szent István kórházat, azonban miután a nyilatkozatot a legújabb szabályok szerint egyeztetni kell az Állami Egészségügyi Ellátó Központ engedélyével lehet nyilatkozni, így gyors válasz nem várható – olvasható a hvg.hu oldalán. Addig is megnéztük az interneten fellelhető adatokat, abból kiderül, a Heim Pál Gyermekkórháznak több mint 20 éves CT osztálya van. A kórházhoz köthető gyogyhirek.hu-n találtuk a következő hírt: "A Heim Pál Gyermekkórházba 2015 decemberében energia megtakarítást célzó Európai Uniós pályázat kapcsán új CT berendezést telepítettek.

A 22 éve működő CT osztály életében ez már a harmadik új berendezés (2004 tavaszán érkezett az első egyszeletes GE spirál CT, majd 2005 augusztusában egy akkor nagyon modernnek számító több szeletes GE gépet kaptunk)."

Ugyanez a helyzet a Szent István kórházzal is: a kórházat 2003-ban vezető Molnár Lajos (későbbi SZDSZ-es egészségügyi miniszter) 2003-ban vásárolt két felújított CT berendezést. Az, hogy a CT működött, egy 2005-ös ügyeleti rend is igazolja, amely megjelöli a kórházat, ahová lehet vinni a beteget. Ez az intézmény sem maradt ki a gépcseréből 2015 végén. Egy 2015-ös OEP adatbázis szerint 83 finanszírozott CT volt, annak a harmada 10 évesnél idősebb, 24 pedig olyan régi, hogy lényegében értékelhetetlen képet adott. Ugyanezen adatsor szerint 2005-ben volt egy nagyobb bevásárlás, akkor 10 darabbal bővült az állomány, 2013-ban pedig 10 gép került még a kórházakba.