• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

HBCs: ebből még oltári bajok lehetnek

Lapszemle Forrás: Napi.hu

Újabb szerkezeti, strukturális problémákat fog okozni, ráadásul területenként és kórházanként teljesen eltérő módon.

Egy régi struktúrára kifejlesztett finanszírozási modell toldozgatásától azt remélik az egészségügy vezetői, hogy az majd a jelenleginél fenntarthatóbb mederbe tereli az egészségügyi ellátást. A finanszírozás bonyolultsága miatt azonban egy nagyobb korrekció váratlan meglepetésekkel szolgálhat - figyelmeztetnek a napi.hu portál által megkérdezett szakértők.

Az augusztus elsejétől tervezett változás - a kórházi alapdíjak 150 ezer forintról 180 ezerre emelése, béremelés beépítése, az egészségügyi finanszírozási struktúra átalakítása - óriási galibákat okozhat a rendszerben. Viszont közvetlen és közvetett hatásainak megítéléséhez érdemes átvenni a magyar egészségügy aktív fekvőbeteg-ellátásának finanszírozási rendjét.

A rendszer sajátossága, hogy vannak sovány, rosszul finanszírozott beavatkozások, és kövér, nyereséget is hordozó beavatkozások, rendszerszinten viszont az alulfinanszírozottság dominál. A járóbeteg-ellátásban hasonló elvű a rendszer, de ott hbcs beavatkozások helyett a járó-beteg kódokat, és a hozzájuk rendelt úgynevezett német pontot használják, jóval alacsonyabb szorzóval. A valós teljesítést, azaz az elvégzett összes beavatkozást folyamatosan finanszírozó modell több mint 10 éve kapott egy korlátot - ez a teljesítmény volumen korlát (tvk) - ez határolja be pénzügyileg az egészségügyi szolgáltatók tevékenységét.

Az alapdíj megemelése a látszat ellenére nem jelent többletforrást, ugyanakkor újabb szerkezeti, strukturális problémákat fog okozni, ráadásul területenként és kórházanként teljesen eltérő módon - figyelmeztetnek a szakértők. Az egészségügyi államtitkárság álláspontja szerint az eddigi bérkeret beépítése az alapdíjakba immár nem korlátozza ennek a keretnek a más irányú felhasználását - azaz akár dologi kiadásokra is fordítható. Kiszámíthatatlan, melyik intézményre, hogyan hat. Az alapdíj 20 százalékos emelése a bérezés azonos szinten tartásának kötelezettsége mellett az egységenként igen eltérő szakmai humán erőforrás összetétel miatt igen eltérően fog hatni az egészségügyi szolgáltatóra, bár a hivatalos álláspont szerint a növekedés fele a bérköltségre, másik fele a dologi kiadások fedezetére fordítható.

A teljes cikk a napi.hu portálon olvasható.