• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Helyettesítéssel oldják meg a fogorvosi ellátást

Lapszemle 2018.09.03 Forrás: sonline.hu
Helyettesítéssel oldják meg a fogorvosi ellátást

A hiányzó fogorvosok és a betöltetlen praxisok ellenére Somogyban mindenütt van működő fogorvosi ellátás, amelyet néhol helyettesítéssel oldanak meg. Egyes vidéki körzetek azonban nincsenek könnyű helyzetben, de ezzel együtt a megyénk nem áll a legrosszabbul, ha összevetjük az adatokat más térségekkel - írta a sonline.hu.

Kilenc a tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma Somogyban a legfrissebb, júliusi adatok szerint. Az országban a legsúlyosabb a helyzet Bács-Kiskun megyében, ahol 28 tartósan betöltetlen fogorvosi körzet van, Békés megyében pedig 21. Ha a Dél-Dunántúlt tekintjük, Zalában 10 körzetben nincs fogorvos, Tolnában pedig hétben.

Magyarországon a csaknem 2800 közfinanszírozott praxisból 248 tartósan betöltetlen az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap és Lakóhelyközeli Ellátások Igazgatóság Alapellátási Osztályának nyári adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy ezeken a helyeken általában helyettesítéssel oldják meg a problémát, viszont ez sok esetben azzal jár, hogy a betegeknek órákat kell utazniuk, ha fogorvoshoz akarnak menni.

A hivatalos statisztika szerint az országban az egyik legrégebben, vagyis 2004 óta betöltetlen a csokonyavisontai praxis. A kép azonban csalóka, mert azóta betagozódtak az egyik barcsi körzetbe. Potony is ide tartozik.

A darányi és a babócsai praxis viszont jelenleg betöltetlen, de a Barcson dolgozó két fogorvos külön szerződés alapján helyettesítéssel ellátja ezt a két körzetet, ezért az ellátás folyamatos és gondtalan, tudta meg a lap Reiz Tamástól, Potony polgármesterétől. A környéken a szulok-homokszentgyörgyi körzetben szintén helyettesítő fogorvos van évek óta. Reiz Tamás jó színvonalúnak tartja a környék ellátását, az utóbbi évtizedben nem hallott panaszt a fogorvosi szolgálatra. Az igaz, hogy a környéken is van olyan réteg, amely magánorvoshoz jár Szigetvárra vagy Pécsre fogorvoshoz, ha meg tudja fizetni.

– Jelenleg Marcali van nehéz helyzetben, de a fogorvosoknak juttatott letelepedési támogatással Mernyén és Nagybajomban már betöltötték az üres praxisokat – felelte a somogyi helyzetet firtató kérdésre Herczeg Olga, kaposvári fogszakorvos, aki a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatában is betöltött tisztséget. Szerinte a praxis üresedés folyamata megállt a letelepedési támogatásnak köszönhetően, de amíg valahol egy új fogorvos vállal egy körzetet, másutt azonban visszamondják. Emiatt összességben nem lett kevesebb az üres körzet. Herczeg Olga hozzátette: a 750 ezer forintos havi átlagos praxis támogatás megemelkedett 130 ezer forinttal. Ebből az összegből azonban fenn kell tartani a rendelőt, orvosi és asszisztensi fizetést adni járulékokkal együtt. Ha a fogorvosok anyagot rendelnek, az gyakran 100-200 ezer forintos költség, mert egy doboz jó tömőanyag 60-70 ezer forint.

 

Legolvasottabb cikkeink