• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Helyreigazítja a FAKOOSZ a szóvivőasszonyt

Lapszemle Forrás: Medical Online

Dr. Selmeczi Kamill levele dr. Selmeczi Gabriellához.

A FAKOOSZ a honlapján nyilvánosságra hozta azt a levelet, amellyel elnöke a Fidesz szóvívőjéhez fordult helyreigazítást kérve, miután arra érdemi választ nem kapott - idézi a levelet a MedicalOnline. Selmeczi Kamill a FAKOOSZ elnöke 2013. június 19-én helyreigazítást a Fidesz szóvivői feladatokat ellátó képviselőjétől. Így írt:

Tisztelt Képviselő Asszony!
A FAKOOSZ- Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége elnöksége és tagsága, az alapellátásban tevékenykedő valamennyi házi- és házi gyerekorvos, alapellátó fogorvos nevében az alábbiakkal fordulok Önhöz:
A mai napon az MTI-re hivatkozva a hirado.hu honlapon a következő sorok olvashatók Öntől:
„A korábbi lépéseiket részletezve elmondta, hogy 2012-ben számos intézkedés történt, amelynek során az első ütemben több mint 90 ezer ember, elsősorban az orvosok és egészségügyi szakdolgozók bérét emelték fel. A második ütemben a háziorvosok havi 70-80, a védőnők havi 25 ezer, a fogászati dolgozók pedig havi 30 ezer forintos emelést kaptak."

A FAKOOSZ 2012-ben is üdvözölte és most is üdvözli, hogy az egészségügyi kormányzat végre elszánta magát az alapellátás finanszírozásának legalább egyik részeleme növelésére. Sajnálatos módon nemcsak a sajtó jelentős – akár laikusnak is tekinthető – része, hanem felelős politikusok (a mai nyilatkozatával Ön is) a végzett szolgáltatásaink díjazásának emelést automatikusan béremelésként mutatja be a közvéleménynek.

Ezért a hiteles tájékoztatás érdekében az alább kiegészítés közzétételét kérjük Öntől:
" A háziorvosok 2012. november hónaptól nem béremelést kapnak, hanem az általuk működtetett vállalkozásuk révén a biztosítottak részére nyújtott szolgáltatásuk díjtételének egyik eleme - mely 2003 óta változatlan! - került megemelésre. Ez a finanszírozás növekmény az adott alapellátási vállalkozás egyedi helyzetétől függően bérekre, az azokat terhelő adókra, és/vagy a folyamatosan emelkedő egyéb működési költségekre (számítástechnikai kiadások, közlekedési költségek, rezsi, stb.) fordítható, de semmiképpen nem értelmezhető 70-80 ezer forintos béremelésnek.
Sem nettóban, sem bruttóban.

Mindössze az ún. kártyapénz 14 %-os forrás bővüléséről van szó, melynek még a legjobb esetben is csak maximum 50 %-a jelenthetett bérnövekményt. Azaz személyenként - (praxisban dolgozók számától függően.) - 11-30 ezer Ft körüli nettó bérnövekmény volt realizálható. A növekmény a praxisfinanszírozás egészére nézve mindössze 6-8 %, ami még az infláció ellentételezésére sem elegendő, ha 2003. évet tekintjük kiindulási alapnak.

Mindemellett nem lehet elmenni amellett sem szó nélkül, hogy ezen praxisonkénti 70-80 ezer Ft-os havi összeg 2 %-a az önkormányzatokat gazdagítja a közszolgáltatásra kivetett, az alapellátó háziorvosok által folyamatosan sérelmezett iparűzési adón keresztül. További közel 50 %-a pedig visszakerül a központi költségvetésbe a vállalkozási formában működő praxisokból adók, járulékok révén."

Tisztelt Képviselő Asszony!
A hiteles tájékoztatás érdekében kérjük, hogy fenti kérésünket teljesíteni szíveskedjen - áll a levélben.