• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hepatitis Borsodban? Nincs érdemi tájékoztatás

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Tömeges a fertőző májgyulladás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egy év alatt hússzorosára nőtt a megbetegedések száma.

Ezt állítja az Origo. A hírportálnak nyilatkozó infektológus szakember szerint tavaly már 1200 Hepatitis A fertőzéses esetet regisztráltak az észak-magyarországi régióban, úgy véli, a számok tekintetében már járványról beszélhetünk. A portál kereste az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ) is, hátha bővebb felvilágosítást tudnak adni a megyében kialakult helyzetről, érdemi válasz azonban nem érkezett – írja a Népszava – online, amely az ügyben szintén megkereste a hivatalt, érdemi tájékoztatást azonban ők sem kaptak.

Úgy tűnik, az ÁNTSZ-nek fogalma sincs, mit történik Borsodban. Mindenesetre a probléma nem új, a híradásokban tavaly októberben-novemberben is megjelent, hogy a megyében megnőtt a lázzal, hasfájással és sárgasággal járó fertőző májgyulladásos betegek száma. Ekkor Asztalos Ágnes megyei tisztifőorvos úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy - a fent említett infektológus állításával ellentétben - tavaly 466 hepatitises beteget, főleg 14 év alatti gyerekeket kezeltek a borsod megyei kórházakban. Jelezték: oltóanyagból nincs hiány, a hatóság megtette a fertőzés továbbterjedésének megelőzésére a szükséges intézkedéseket. A korábbi évekhez képest pedig nem hússzorosára, hanem két és félszeresére nőtt a fertőzött betegek száma.

Ennek ellenére Papp Tibor, a miskolci Semmelweis Kórház infektológiai osztályának vezetője is azt állította: a megyében járványhelyzet alakult ki – húzza alá a portál, amely emlékeztet arra is: a szakemberek már tavaly novemberben is hangsúlyozták: nem csupán Borsod megyében, de országosan is nőttek az esetszámok. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója szerint a 2013-as adatokhoz képest tavaly több mint háromszorosára nőtt a fertőzöttek száma az egész országban, éppen ezért májusban "Ne sárgulj be!" szlogennel nagyszabású megelőzési program indult azzal a céllal, hogy felhívja a lakosság figyelmét a fokozott fertőzésveszélyre, az egyre szaporodó megbetegedésekre és a megelőzés lehetőségeire.

A vírusnak halálos áldozata nincs, az Origo-nak nyilatkozó infektológus szerint idén januárban már csökkenni kezdett a regisztrált betegek száma – jegyzi meg a portál.