A téli krízisidőszakban különösen fontos a megfelelő táplálék biztosítása.
A fedél nélkül élők és a szociálisan rászoruló idősek, családok, gyermekek életét ilyenkor nem csak a hideggel való küzdelem teszi nehezebbé: a sok rászorulónak nyáron megélhetést kínáló mezőgazdasági idénymunkák is szünetelnek, így a szegénységben élők pénzhez és élelemhez is nehezebben jutnak. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Czibere Károly vezette szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága kiemelte: az állandó szolgáltatásként működő népkonyhák és a szociális étkeztetési szolgálatok egész évben igénybe vehetők, ráadásul ezeken a helyeken nemcsak a fedélnélküliek étkezhetnek, hanem mindenki, akinek szüksége van erre, így a kevés pénzből élő idős emberek vagy a szegénységgel küszködő családok, kisgyermekek is – írja a Magyar Nemzet – online.
A szakállamtitkárság kiemelte: a téli krízisidőszakban kiegészítő étkeztetést is nyújtanak, amit pályázati úton finanszíroznak és hazai költségvetési forrásból állnak. Vidéken a pályázat keretösszege 40,7 millió forint volt, ebből a pénzből a nyertes hajléktalanellátó szervezetek tavaly november 1-jétől idén március 31-ig látják el meleg étellel a fedél nélkül élőket. A keretből csak olyanok ellátását lehet finanszírozni, akik közterületen vagy egy éjszakára szállást nyújtó éjjeli menedékhelyen alszanak.
Jelenleg országszerte hatvan népkonyha működik, Vas megyét leszámítva minden megyében legalább egy, de Bács-Kiskun megyében például nyolc, a fővárosban pedig tizenkét népkonyha üzemel. Szociális étkeztetést több mint ezerháromszáz szolgálat nyújt országszerte, a legkevesebb Vas megyében működik, ott mindössze négy ilyen van, míg Szabolcs-Szatmár Bereg megyében száznyolcvan, Borsod-Abaúj-Zemplénben százötven üzemel. A népkonyhák egy része hétköznapokon, másik részük hétvégén is nyitva tart, többnyire ebédidőben.