• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hepatitis: több a beteg, mint tavaly

Lapszemle Forrás: heol.hu

Lőrinciben az elmúlt időszakban több Hepatitis A típusú fertőző májgyulladásos megbetegedés történt.

Az üggyel kapcsolatban a Heves Megyei Hírlap – onine megkereste a Hatvani Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályát, ahol megerősítették, hogy az illetékességi területükön idén augusztus elsejétől szeptember végéig két településen fordult elő, összesen 14 megbetegedés. Az utolsó eset három hete történt. A megbetegedések száma meghaladja a tavalyi év azonos időszakában előforduló esetek számát. A Hatvani Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Osztálya megtette azokat a hatósági intézkedéseket, amelyek a további esetek megelőzését szolgálják.

Mint az Imre Zsolt, a Hatvani Járási Hivatal vezetője elmondta: a megbetegedések száma meghaladja az előző év azonos időszakában előforduló esetek számát, de a betegség dinamikája a kérdéses területen megfelel a vonatkozó szakirodalomban leírtaknak. A Hepatitis A betegség kialakulásának okairól a járási vezető elmondta, hogy a betegség terjedését elősegítő szociális viszonyok – például szoros, többgenerációs családi kapcsolatok, személyi higiéne hiánya - az esetek jelentős részében fennállnak. A betegség rendszerint klinikailag enyhe formában jelentkezik.A betegség spontán módon gyógyul, lefolyását nem lehet gyógyszeres kezeléssel gyorsítani.

A fertőzés forrása vagy egy tünetekkel rendelkező beteg vagy egy tüneteket még nem mutató, de a kórokozót már ürítő személy. A fertőzést a beteg és a tünetmentes fertőzött személy székletével szennyezett kéz, tárgyak, élelmiszerek (pl. emberi széklettel trágyázott zöldség, saláta), ivó- és fürdővíz terjesztheti. A kórokozó szervezeten kívül, a külvilágban gyorsan inaktiválódik, a hagyományos fertőtlenítő- és tisztítószerekre érzékeny. A kórokozó szájon át a tápcsatornába jutva fertőzi meg a szervezetet – tájékoztatott Imre Zsolt.

A Hatvani Járási Hivatal vezetője a megelőzést hangsúlyozva kiemelte az általános higiénés rendszabályok betartását, amelyek közül legfontosabb a kézmosás étkezés és dohányzás előtt, valamint WC használatát követően.

A Hepatitis A fertőzés elleni aktív védelem kialakítására Magyarországon több oltóanyag van gyógyszertári forgalomban. A 16 év feletti személyek immunizálására használatos oltóanyagból Magyarországon jelenleg átmeneti termékhiány van – jegyzi meg a portál.