A hepatitis A vírusa mínusz 20 Celsius-fokon is életképes marad, a fagyasztás nem segít.
Tavaly hazánkban a háromszorosára nőtt a hepatitis A vírussal fertőzöttek száma. Az enyhébb kategóriából emiatt átsoroltak minket a közepesen fertőzött országok közé. Mindennek oka, hogy többet utazunk külföldre, főleg a Földközi-tenger térségébe, itthon pedig a növekvő hajléktalanság miatt gyorsabban terjed a fertőzés.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal néhány hírét a saját konyhánkban is hasznosíthatjuk – írja a Szabad Föld – online.
Az Európa tucatnyi országán végigvonult hepatitis A járványt fagyasztott bogyós gyümölcsök okozhatták – derítették ki. A leggyakrabban bolgár szeder és lengyel ribizli volt a ludas. A hozzáértők szerint a vélhetően szennyezett, netán mosatlanul eltett mélyhűtött gyümölcsöket csak forralás után szabad fogyasztani. A mélyhűtés ugyanis nem pusztítja el a kórokozót, a hepatitis A vírusa mínusz 20 Celsius-fokon is életképes marad.
Divat manapság nálunk is sörösdobozra tenni és úgy ízletesre sütni, grillezni a csirkét. Ezzel csak az a baj – figyelmeztet a hatóság –, hogy a sörösdobozból a forró sütőben mérgező festékanyagok oldódnak a csirke húsába.