• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hepatitisz A fertőzésveszély a konyhában

Lapszemle Forrás: szabadfold.hu

A hepatitis A vírusa mínusz 20 Celsius-fokon is életképes marad, a fagyasztás nem segít.

Tavaly hazánkban a háromszorosára nőtt a hepatitis A vírussal fertőzöttek száma. Az enyhébb kategóriából emiatt átsoroltak minket a közepesen fertőzött országok közé. Mindennek oka, hogy többet utazunk külföldre, főleg a Földközi-tenger térségébe, itthon pedig a növekvő hajléktalanság miatt gyorsabban terjed a fertőzés.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal néhány hírét a saját konyhánkban is hasznosíthatjuk – írja a Szabad Föld – online.

Az Európa tucatnyi országán végigvonult hepatitis A járványt fagyasztott bogyós gyümölcsök okozhatták – derítették ki. A leggyakrabban bolgár szeder és lengyel ribizli volt a ludas. A hozzáértők szerint a vélhetően szennyezett, netán mosatlanul eltett mélyhűtött gyümölcsöket csak forralás után szabad fogyasztani. A mélyhűtés ugyanis nem pusztítja el a kórokozót, a hepatitis A vírusa mínusz 20 Celsius-fokon is életképes marad.

Divat manapság nálunk is sörösdobozra tenni és úgy ízletesre sütni, grillezni a csirkét. Ezzel csak az a baj – figyelmeztet a hatóság –, hogy a sörösdobozból a forró sütőben mérgező festékanyagok oldódnak a csirke húsába.