• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hévízi gyógyfürdő: valóban repül az ''ejtőernyős''?

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Hévízen csütörtökön többen is biztosra vették, hogy Hegedűsnek - akit három évvel ezelőtti kinevezése óta sokan bíráltak - mennie kell.

Leváltaná a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) a - 74 százalékban állami, 26 százalékban pedig önkormányzati tulajdonban lévő - Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatóját, Hegedűs Lajost.

Hévízen csütörtökön többen is biztosra vették, hogy Hegedűsnek - akit három évvel ezelőtti kinevezése óta sokan bíráltak - mennie kell. „Ejtőernyős" - a zalai fürdővárosban így kommentálták 2007 márciusában azt, hogy Hegedűs Lajost nevezték ki a gyógyfürdő főigazgatójának, miután elődjét tizenegy év után váratlanul, indoklás nélkül elbocsátották.

Noha Hegedűst pályázaton választották ki, sokan furcsának találták azt: korábban sem a fürdőszakmával, sem pedig Hévízzel nem volt kapcsolata. A közgazdász végzettségű főigazgató multinacionális cégeknél és az államigazgatásban humánpolitikával, valamint szervezetirányítással foglalkozott, a Miniszterelnöki Hivatal főtisztviselője volt.

Az új vezetőt bizalmatlanul fogadták a városban, sőt akadt, aki „az SZDSZ politikai kinevezettjének" tartotta. Az új főigazgató néhány hónap múltán, menedzsmentje felállításával újra magára irányította a figyelmet. Alkalmazta például - pályázat után - Horváth Ágnes volt egészségügyi miniszter férjének édesapját. Stratégiai igazgatóként pedig helyett kapott a vezetésben Nagy Róza, az első Orbán-kormány Gazdasági Minisztériumának államtitkára, aki Molnár Lajos egykori egészségügyi miniszter sógornője. Hegedűst sokat kritizálták menedzsmentje miatt, ám a főigazgató a tófürdő gazdálkodása miatt került csak igazán a bírálatok kereszttüzébe.

A főigazgató legfőbb bírálója Papp Gábor települési képviselő, a Fidesz helyi képviselőcsoportjának vezetője, polgármesterjelöltje: szerinte a tófürdő-rekonstrukció beruházásai kapcsán felmerült a gazdasági bűncselekmények gyanúja. Papp és több helyi képviselő tavaly feljelentést tett az ügyben, s hűtlen kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el az ügyészség.

Bár még ebben az ügyben nem zárult le a vizsgálat, máris akadt újabb vita. Papp képviselő legutóbb a fürdőhöz tartozó kemping bérbeadása miatt „esett neki" Hegedűsnek, jelezve: erős a gyanú, hogy kifejezetten egy cégre írták ki a pályázatot.

Hegedűs Lajos - akit tegnap a lap hiába keresett - korábban határozottan visszautasította, cáfolta a vádakat, s a hírek szerint több pert is indított.

A zajos hévízi viták miatt az elmúlt években arról ritkábban esett szó: Hegedűs irányítása alatt a fürdő fejlődött, a létesítmény gazdálkodása pedig - legalábbis a város polgármestere szerint - nyereséges. Mindeközben a főigazgató „bedolgozta magát" Hévíz közéletébe - ő lett például a helyi marketingegyesület vezetője.

Ma már elismeréssel beszél róla Vértes Árpád, Hévíz független polgármestere: „Hegedűs Lajos kinevezésekor voltak fenntartásaink, ám kellemesen csalódtunk. Jól lehet vele együttműködni, érti a dolgát, a fürdő nyereséges". A polgármester mindezek után megjegyezte: a fürdő vezetőjének leváltásához a kisebbségi tulajdonos, azaz a város hozzájárulása is szükséges. Az pedig kérdéses, hogy a helyi képviselők többsége is ugyanúgy ítéli-e meg Hegedűs hévízi munkáját, mint a vagyonkezelő.