• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Hiába küzdenek ellene, egyre több a beteg gyerek

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Az utóbbi évek erőfeszítései ellenére nem csökken a gyermekek körében a mozgásszervi elváltozások, betegségek száma.

Az egészségügyi szakemberek rendszeresen elvégzik a szűrővizsgálatokat, ám a megelőzés és főként a korrekció egyrészt a szülők felelőssége, másrészt az oktatási rendszer feladata lenne – írja a Szoljon.hu portálja.

Egy szolnoki iskola egyik diákjának édesanyja mesélte, hogy fia osztályából többen járnak gyógytornára. A szakemberek ezeknek a gyerekeknek azt javasolták, ússzanak, így a kisdiákokat a város tanuszodájába viszik úszó-foglalkozásra. Az erős iskolának számító intézményben is több tanuló küzd gerincproblémákkal, lúdtalppal. A legtöbben azonban „egyszerűen" túlsúlyosak, nyilván a mozgásszegény életmód miatt. Az anyuka úgy véli, az iskolában szerencsére egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a testnevelésóra hatékonyságára, azok a diákok szerint is „kemények".

A szülők helyeslik azt is, hogy a szaktanár nem fogad el szülő által írt felmentést, csak orvosi igazolással lehet távol maradni a tornaóráról.

A tiszavárkonyi Endre Király Iskolában a (helyi és közeli településről járó) 135 gyerekből 26-an szorulnak gyógytestnevelésre, könnyített testnevelésre pedig 3 fő jár – nyilatkozta Balogné Csík Terézia igazgatónő, aki hozzátette azt is: a többség gerincferdülés, lúdtalp és kóros elhízás miatt igényli a speciális mozgásformákat, tíz gyerek 2-3 problémával is küzd. Ha figyelembe vesszük, hogy e gyerekek falusi környezetben élnek, ahol bőven adott a lehetőség a mozgásra, ez meglehetősen rossz arány.

Elsőként azt kell leszögezni, hogy a gyógytorna és a gyógytestnevelés nem ugyanaz, előbbit csak egészségügyi intézményben végzik – mutatott rá dr. Rotyis György szolnoki gyermekgyógyász főorvos, aki elmondta azt is: a gyermekorvosi szolgálat 14 éves korig évente két alkalommal végez szűrővizsgálatokat az indexkorcsoportokban, amelyek keretében különféle betegségekre, illetve elváltozásokra koncentrálnak az orvosok, köztük a mozgásszervi problémákra. Jellemzően a gyermekek mintegy 10 százalékánál szükséges a gyógytestnevelés, ám az igényeket és lehetőségeket bizony minden esetben össze kell vetni. Sokszor egyébként a gyógytestnevelés csak átmeneti, ha a problémát – például túlsúlyt – sikerül leküzdeni, a diák visszakerül a „normál" foglalkozásokra.

Legolvasottabb cikkeink