• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hiába lett hatósági áras, jó üzlet a tesztelés

Lapszemle 2020.11.03 Forrás: atlatszo.hu
Hiába lett hatósági áras, jó üzlet a tesztelés

A napról napra változó szabályok és a jogi környezet bizonytalansága a covid-teszt szerencselovag vállalkozóinak kedvez.

Pár napra elvállaltuk egy koronavírus teszteket végző cég diszpécseri feladatait hogy megtudjuk, hogyan zajlik a folyamat a valóságban. Adatvédelmi hiányosságokba, buszozó tesztelőkbe és bújtatott áremelésekbe botlottunk - írta az átlátszó.blog.hu.

Az üzleti logika mentén működő magánszolgáltatók szeptember 21- től, a fix, hatósági ár bevezetése után, nem végeznek PCR-teszteket. Illetve bújtatott áremelést hajtottak végre azzal, hogy a PCR teszt levételét önmagában szüneteltetik, csak „csomagban" kínálják: antigén tesztekkel együtt vagy kiszállási díjjal fokozzák a szolgáltatás kényelmét.

Ezt az üzleti megoldást látta előnyösnek a FirstMed Klinika is, ahol a PCR tesztelést egyelőre szüneteltetik, de előre egyeztetett időpontban kollégájuk kimegy a helyszínre, Budapestre és Budapest 20 kilométeres körzetébe, 20-25 ezer forintos kiszállási díjért.

A Medicover cégcsoport, mint Közép-Európa egyik piacvezető magánegészségügyi szolgáltatója, 1998 óta van jelen a magyar piacon. Náluk elérhető a hatósági áron a PCR teszt, ehhez angol nyelvű leletkiadást is biztosítanak plusz 2000 forintért. Ha valaki a hét utolsó munkanapján lesz rosszul és gyorsan kell a teszt eredmény, további 10 000 forintot fizet. Illetve a „csomag” szolgáltatás, amely tartalmazza a PCR és a magas érzékenységű szerológiai tesztet is, a „veszélyhelyzetre tekintettel” 37 000 forintba kerül.

Találtunk olyan céget is, amely egy napos határidővel vállalja a “hatósági PCR teszt eredményét” 19.500 forintért, az angol nyelvű lelet felára 1000 forint. Van olyan tesztjük is (Covid 19 nasopharyngeális antigént kimutató gyorsteszt), amely viszont 15 percen belül kimutatja az eredményt. A kiszállás náluk 30 ezer forintba kerül - írták.

Kíváncsiak voltunk, hogy akik mégis a „fizetős” piacon maradtak, mit és hogyan csinálnak. Látszólag ugyanis bőven vannak olyan vállalkozások, amelyek hasznot remélve folyamatosan Covid19 teszt szolgáltatásokat kínálnak.

Naponta százával érkeznek telefonok a nevében tekintélyes állami intézményre utaló, de valójában egyszerű, 3 millió forinttal alapított korlátolt felelősségű társasághoz, amely a követelés behajtáson át az óra-ékszer kiskereskedelemig mindennel foglalkozik. A házilagosan, otthoni laptopra telepített MicroSIP vonal még napokig csöngött azután is, hogy a Covid-bizniszbe beépült Átlátszó munkatárs már nem dolgozott a cégnek.

Több telefonáló arra volt kíváncsi, ha pozitív a PCR tesztje, mennyi ideig kell karanténban lennie, ami arra utal, az emberek azt gondolják, a tesztet végző cégek komoly jogi és humán-erőforrás háttérrel rendelkeznek, és hatósági kérdésekben is válaszolni tudnak az aggasztó kérdésekre. Holott erről szó sincs: a Covid-tesztelés éppen annyira szabályozatlan, mint minden egyszeri és hirtelen felbukkanó, tekintélyes haszonnal kecsegtető üzletág, ami relatíve sok kiadással nem jár, ellenben a megrendelő előre fizet akkor is, ha nem tudja, mire számíthat a szolgáltatótól. Továbbiak a cikkben