• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hiába van PCR-tesztgép, a hivatalos tesztet nem ott végzi

Lapszemle 2020.08.26 Forrás: Magyar Hang
Hiába van PCR-tesztgép, a hivatalos tesztet nem ott végzi

Berettyóújfalun közadakozásból vettek egy koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas gépet, de az eredmény nem hivatalos.

Eddig mindössze „tíz körüli” tesztet végeztek el azzal a koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas készülékkel, amelynek megvásárlására közadakozás után nyílt lehetőség a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórházban – közölte a hang.hu érdeklődésére Muraközi Zoltán, az intézmény főigazgatója. A fő probléma az, hogy hiába van meg a gép, a kórháznak nincs PCR-tesztre akkreditált laboratóriuma. Vagyis, a vizsgálatot ugyan el tudják végezni, az eredményt is megkapják, az azonban nem tekinthető hivatalosnak. Ahhoz, hogy az legyen, egy külső laborba kell a mintákat küldeniük, így viszont igen borsos lesz az eljárás ára.

Nagy port vert fel a közösségi oldalakon a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház közelmúltbeli közleménye. Ez arról szólt, hogy – miután Müller Cecília augusztus elsejétől engedélyezte a Covid-19 PCR-tesztek fizetéses elvégzését – a kórházban is leveszik a koronavírus-teszthez a mintát. Azonban az eredményért és a teljes vizsgálatért már fizetni kell, mégpedig több tízezer forintot, jóval többet annál, mint amit az országos tiszti főorvos árként megszabott. A felháborodás amiatt volt, hogy az eljárásért a helyieknek fizetniük kell. Hiszen korábban a kórház közadakozásból összegyűlt pénzből vásárolt egy koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas gépet.

Az ellentmondás feloldása érdekében több kérdést küldtünk Muraközi Zoltán főigazgatónak. Válaszaiból kiderült, hiába van meg a megfelelő gépük, a hivatalos PCR-teszt elvégzésére nincs akkreditációjuk. Ezzel összefüggésben a helyi Berettyohir.hu lapnak azt mondta, hogy a kórház ráadásul nem is fog tudni hivatalos engedélyt kérni, mivel az további jelentős beruházást igényelne, valamint a személyi feltételeknek sem tudnának megfelelni. Ennek hiányában pedig nem tudnak olyan hivatalos eredményt kiadni, amely az országos tisztifőorvos által megszabottaknak megfelel.

Vagyis a kórház annyit tud vállalni, hogy a vizsgálatot igénylőknek nem kell például Debrecenbe utazniuk, hanem a berettyóújfalui kórházban is le tudják venni a mintát, amit aztán a kórház juttat el a vele szerződésben álló, hivatalos engedélyekkel rendelkező laboratóriumba. Így már a kiadott eredmény is hivatalos lesz.

A főigazgató azt is kifejtette, hogy miért kerül többe mindez az országos tisztifőorvos által megszabott árnál (a mintavétel 3500, a laborvizsgálat 27000 forint). Az akkreditált laboratóriumnak is megvan ugyanis a vizsgálati díja, melyet a kórháznak kell kifizetnie. Ehhez jönnek még a járulékos költségek, mint a mintavételt végzők védőfelszerelése, továbbá a mintát meghatározott időre el is kell juttatni Debrecenbe.

Kérdésünkre, hogy jelenleg mennyiért lehet a berettyóújfalui kórházban elvégezni a koronavírus-tesztet, a főigazgató azt írta, hogy egy szett ára 60 ezer forint, nekik ennyibe kerül.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink