• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hiába viszik át a Honvédkórházból a Jánosba a PIC-et

Lapszemle 2018.11.30 Forrás: zoom.hu
Hiába viszik át a Honvédkórházból a Jánosba a PIC-et

A Jánosban semmivel sem jobb a helyzet, a gyerekosztályok óriási munkaerőhiánnyal küzdenek.

Bár Magyarországon kimagasló színvonalú a koraszülött-ellátás, a munkaerőhiány miatt egyre kritikusabbá válik a terület a Zoom.hu-nak nyilatkozó szakértők szerint, ezt pedig nem csak a Honvédkórház példája bizonyítja. A közgazdász szerint az ellátórendszert sürgősen meg kell reformálni, a szakszervezeti vezető abban bízik, egyre több egészségügyi dolgozó emeli majd fel a hangját.

„Rengeteg orvos és szakdolgozó hiányzik a rendszerből, a kórházak eladósodtak, a munkaidő-terhelés pedig egyre nagyobb. Mindig akkor ömlik ki a víz, amikor a dolgozók erejükön felül elvállalják a többletmunkát, de hónapokig nem kapják meg a fizetést. Minden bizonnyal olyan fokú terhelés jelentkezett, amit már több pénzért sem tudnának elviselni” – mondta a Zoom.hu-nak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke azzal kapcsolatban, hogy hamarosan bezár a Honvédkórház Perinatális Intenzív Centruma (PIC).

Mint a hvg.hu alapján megírtuk, a részleget a jelenlegi tervek szerint egyelőre két hétre, december végéig zárnák be, a kórház vezetése januárra igyekezne orvosolni a helyzetet, bár magasabb bérek nélkül ennek sikere erősen kétséges. A Honvéd ellátási területéhez tartozó kismamákat a bezárás alatt a Semmelweis Egyetem női klinikája, illetve a Szent János Kórházban működő részleg fogadja.

A szakszervezeti vezető elmondta, a Jánosban semmivel sem jobb a helyzet, a gyerekosztályok óriási munkaerőhiánnyal küzdenek – pedig a részleg és a szakszemélyzet is kiváló, de az ő teljesítőképességüknek is van egy határa, nem tudnak már sokkal több csecsemőt ellátni. Minden kollégának rengeteg a túlórája, a már most túlhajszolt emberek pedig feladatként így újabb ellátandó betegeket kapnak; ezeket a megoldásokat rövid távon tűzoltásként alkalmazhatja a kormány, de ha nem nyúlnak hozzá a bérekhez olyan mértékben, hogy visszatérjenek a szakmába az emberek, akkor katasztrófa fenyeget – tette hozzá.

Szerinte, ha valaki ennyit dolgozik, egyre kimerültebbé, fásultabbá, kiégettebbé válik. Nagy terhet jelent a hátrányos helyzetű csecsemőkkel való munka, akik közül sokan valamilyen rendellenességgel jönnek a világra. Ehhez adódnak hozzá az egyéb munkahelyi feszültségek, a kollégák, az anyaghiány, a pökhendi vezetők, akik nem képviselik az érdekeket. Példaértékű, ha ebben a láncolatban valaki fel mer szólalni, és úgy dönt, hogy nem csinálja tovább, a Honvéd orvosai egyre többször teszik ezt meg – hangsúlyozta a szakszervezeti elnök.

 

Legolvasottabb cikkeink