• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hihetetlen fordulat: az egészségügy legyőzi a brexitet

Lapszemle 2019.11.24 Forrás: Napi.hu
Hihetetlen fordulat: az egészségügy legyőzi a brexitet

A brexit eltaszíthatja az Egyesült Királyságtól a vendégmunkás állást kereső orvosokat és ápolókat.

Felforgatja a december 12-ei előrehozott brit választásokat, hogy egy friss felmérés szerint nem a brexit a szavazókat érdeklő legfontosabb kérdés, hanem az NHS, azaz ország ingyenes egészségügyi ellátó rendszerének sorsa - írja a napi.hu.

...

Az NHS az Egyesült Királyságban annak a szimbóluma, hogy az állam felelősséget vállal az ország lakói iránt, ám az emberek úgy látják, hogy veszély fenyegeti ennek a missziónak a teljesítését, hogy gondok vannak a megfelelő orvosi és ápolói személyzet biztosításával, a szervezet nonprofit jellegének fenntartásával és évi 200 milliárd dolláros költségvetésének (a magyar GDP másfélszerese) biztosításával. A nagy pártok figyelmét nem kerülte el ez a választói hangulat, mindegyikük azt ígéri, hogy biztosítja a 71 éves rendszer fennmaradását és fejlesztését.

Pártelnökök versenye

A decemberi szavazáson a miniszterelnöki posztra pályázó jelöltek mindegyike igyekszik szavazatokban mérhető tőkét kovácsolni az NHS ügyéből. Jeremy Corbyn az ellenzéki Munkáspárt elnöke első kampánybeszédét azzal kezdte, hogy az emberek büszkék lehetnek az országban működő egészségügyi ellátásra. Emellett azt ígérte, hogy ha kormányra kerülnek, akkor 26 milliárd fonttal (34 milliárd dollár) fejelik meg az NHS büdzséjét. Eközben a brexitet mintegy mellékes körülménynek láttatta: azt monda, győzelmük esetén fél éven belül az emberek dönthetnek az EU-s kilépésről egy újabb népszavazáson.

Boris Johnson miniszterelnök a Konzervatív Párt nevében 20,5 milliárd font új befektetést ígért az egészségügyi rendszerbe a következő öt évben, ha továbbra is ők kormányozhatnak. Emellett 40 "új" kórház szerepel az ígéretlistán - bár erről kiderült, hogy inkább csak felújításokról van szó. Legerősebb mondata az NHS-szel kapcsolatban az volt, hogy korábbi vállalásukkal szemben egyelőre nem fogják csökkenteni a vállalati adókat, mert kell a pénzt az egészségügyi rendszer üzemeltetésére.

...

Szent tehén

Az NHS a második világháború után született, azzal a küldetéssel, hogy a hazatérő sebesült katonák anyagi lehetőségeiktől függetlenül ingyenes orvosi ellátásban részesülhessenek. A rendszert az Aneurin Bevan munkáspárti miniszter vezette egészségügyi tárca alapította 1948-ban. Szolgáltatásait később kiterjesztették az egész lakosságra. Vélhetően a jó egészségügyi szolgáltatással is összefügg, hogy az Egyesült Királyságban ma 81 év a várható élettartam. Az ország a fejlett nyugati országok összehasonlításában egy főre vetítve nagyjából átlagos összeget költ erre a területre, ugyanakkor az USA kiadásainak a felét sem érik el a brit költségek.

Miközben a rendszer fenntarthatóságával kapcsolatos aggodalmak nem megalapozatlanok, a lakosság átlagos elégedettségi mutatója az NHS-szel csak 53 százalékos. Ez három százalékponttal alacsonyabb, mint 2007-ben. Bár a brit szisztéma kiterjedt szolgáltatásokat kínál, 2008 óta nőttek az emberek privát egészségügyi kiadásai. Ma már egymillió ember érzi úgy, hogy többe kerül neki az egészsége, mint korábban. A brexit például azzal ronthat ezen a helyzeten, hogy eltaszítja az Egyesült Királyságtól a vendégmunkás állást kereső orvosokat és ápolókat.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink