• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hirtelen hagyták el a sót a menzák

Lapszemle Forrás: magyarhirlap.hu

A közétkeztetők gondosságának hiánya miatt ehetetlen az étel a szaktárca szerint.

„Az egészséges étrend alapvető követelményeinek alkalmazása nem jelenti az ételek ehetetlenségét, számos esetben a közétkeztető szakmai tudásán, kreativitásán, gondosságán múlik, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkező étel kerül az asztalra – mutatott rá Rétvári Bence államtitkár. -  A közétkeztetés megújítása számos elemében sikeresnek mondható, rengeteg visszajelzést kapunk arra vonatkozóan, hogy a rendelet előírásainak bevezetése szükséges és hasznos volt" – hangsúlyozta egy parlamenti írásbeli kérdésre adott válaszában Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Rámutatott, „az ételek állagát, megjelenését alapvetően az étel készítője határozza meg, javítása egyértelműen a közétkeztető feladata és felelőssége" - idézi az államtitkár válaszát a Magyar Hírlap portálja.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a minisztériumhoz érkező visszajelzések, illetve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ételminta-vizsgálatainak eredményei alapján megállapították: a közétkeztetők részéről a rendelet végrehajtását szolgáló reformtörekvések kevés esetben fedezhetők fel, a sócsökkentést többnyire a hozzáadott só hagyományos ételekből történő elhagyásával próbálták megvalósítani, általában mellőzve az egyéb fűszerekkel történő ízesítést is. Vagyis – bár jelenleg a közétkeztetési rendelet módosítását tervezik – a sok kritikát kiváltó íztelenség oka eddig sem a tavaly bevezetett szabályozás volt. Abban ugyanis  szerepelt egy fontos előírás, hogy a sótartalmat nem egyik napról a másikra kell csökkenteni, hanem fokozatosan. A rendeletben megszabott maximális mennyiség ugyanis csupán a 2021. szeptember elsejétől készülő ételekre érvényes, éppen azért, hogy lassan, évről évre szokhassanak hozzá a menzák vendégei az egyre sószegényebb ízvilághoz.

Legolvasottabb cikkeink