• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hogy mi lesz Káslerrel, az csak Orbánon múlik

Lapszemle 2020.04.25 Forrás: Index
Hogy mi lesz Káslerrel, az csak Orbánon múlik

A nyilvánosság elől nem csak Kásler Miklós, de Horváth Ildikó is eltűnt, ami a szakmabeliek szerint beszédes jelenség. 

Egy világjárvány kezelése az államigazgatás minden szintjén embert próbáló feladat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és annak vezetője azonban különösen nehéz helyzetbe került az elmúlt hetekben. Kásler Miklóst a NER-en belül szokatlanul kemény ütések érték, miután a járvány közepén menesztett két kórházigazgatót, a pedagógus-szakszervezetek pedig az írásbeli érettségi tervezett megtartása miatt a köznevelésért felelős államtitkár lemondását követelik.

Amikor a miniszter több hét kihagyás után hétfőn öt percre bement a parlamentbe, az egyik ellenzéki képviselő azt mondta neki, hogy látva az elmúlt hetekben nyújtott teljesítményét, a kormánypárti padsorokban is lennének olyanok, akik örülnének, ha lemondana. Persze ellenzékiek tét nélkül dobálózhatnak ilyesmivel, azonban úgy tudjuk, Kásler körül valóban fogy a levegő, és – ahogy egy egészségügyi vezető fogalmazott lapunknak – az látszik, hogy a miniszter nem látszik. 

Az egészségügyért is felelős miniszter körüli hangulatot érzékelteti, hogy néhány nappal ezelőtt a SOTE rektora arccal és névvel kijelentette, hogy a minisztérium nem mondott igazat a Cserháti Péter menesztéséről szóló közlemény indoklásában.

Hogy mi lesz Káslerrel, az csak Orbánon múlik. Volt olyan kormánypárti beszélgetőpartnerünk, aki szerint az Emmi vezetőjével a miniszterelnök sincs megelégedve, azonban „kisebb botrány a helyén tartani, mint a járvány közepén elengedni”. Mások szerint Orbán nem véletlenül nem szokott menet közben leváltani fontos embereket, ezzel ugyanis azt ismerné be, hogy rosszul választott; Kásler ráadásul pontosan azt csinálja most is, amiért Orbán beemelte a kormányába. 

Kásler Miklós nem tartozik a negyedik Orbán-kormány legerősebb tagjai közé. Alapból problémás területeket vett át (egészségügy, oktatás, kultúra), ráadásul elődje, a tárcát hat évig irányító Balog Zoltán a 2018-as választási győzelem után másfajta működésre tett javaslatot a miniszterelnöknek, Orbán azonban ragaszkodott az általa kitalált struktúrához.

A kormányfőnél nem jöhetett szóba, hogy önálló tárcát kapjon például az egészségügy, miközben sokan azt várták volna tőle, hogy a harmadik kétharmaddal végre nekilát a terület sokat emlegetett átalakításának. Reformok nem lettek, miniszternek azonban egy elismert onkológust választott, akit a kormánypártban is élő narratíva szerint éppen azért ültetett oda Orbán, hogy kormányának semmit se kelljen csinálnia az egészségüggyel.

Kásler személye egy kommunikációs aktus, mert bár nincs önálló egészségügyi minisztérium, az Emmi vezetője egy orvos, amivel azt üzente a miniszterelnök, hogy komolyan veszi a fideszes szavazók jelentős részét is aggasztó kérdést. Ugyanakkor Orbán elvárása az volt új miniszteréhez, hogy „ne a szakmát képviselje a kormánynál, hanem a kormányt képviselje a szakmánál, azaz hajtsa végre az utasításokat" – fogalmazott egy Orbánt régóta ismerő forrásunk. 

Legolvasottabb cikkeink