• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hogyan befolyásolja az orvosokat a gyógyszeripar?

Lapszemle 2019.02.23 Forrás: merce.hu
Hogyan befolyásolja az orvosokat a gyógyszeripar?

A magyar gyakorlatról is kevés adat van, pedig a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint is szükséges lenne a nagyobb átláthatóság.

Amikor orvoshoz megyünk, joggal várjuk el, hogy a betegségünknek legmegfelelőbb gyógymódot ajánlják nekünk, ideértve a legalkalmasabb és legmegfizethetőbb gyógyszereket is. De mi alapján döntenek az orvosok, amikor gyógyszert írnak fel nekünk? Nem árulunk el titkot, ha azt mondjuk: nemcsak a beteg igénye befolyásolja a döntést. Egy friss nemzetközi jelentés rávilágít a gyógyszeripar és az egészségügyi ellátás közötti viszony ellentmondásaira - írja a mérce.hu.

Amikor orvoshoz fordulunk bajainkkal, azt, hogy milyen minőségű és jellegű kezelést kapunk, sok dolog befolyásolja, például törvények, a kórházak, rendelők felszereltsége, és persze az is, hogy mennyire előrehaladott az orvostudomány egy-egy betegség hatékony gyógyításában. Arról azonban, hogy a diagnózison és az elérhető kezelésen kívül mi más befolyásolja az orvosok és egészségügyi szolgáltatók döntéseit (így a mi gyógyulásunkat is), kevesebbet beszélünk, pedig kellene. Egy friss EU-s szintű kutatás arra hívja fel a figyelmet, ami sokszor homályban marad: az egészségügyi ipart uraló nagyvállalatok hatására a gyógyító gyakorlatra.

A Mental Health Europe nevű, brüsszeli székhelyű érdekvédelmi szervezet néhány hete (egyelőre csak angolul) megjelent jelentése aggasztó tényekre világít rá. Kutatásuk elsősorban a pszichiátriai területről származó adatokat tartalmaz, ám következtetései a gyógyítás más területeire is érvényesek. Mivel az orvoslás tekintetében rengeteg a konspirációs elmélet, most nem arról lesz szó, amit sejtünk, vagy amit különböző hiedelmek mondanak nekünk, hanem inkább arról, amit tudunk, és arról, amit tudnunk kellene.

Amit tudunk

Tudjuk például, hogy az egészségügyi ipar nagyvállalatai (pl. gyógyszergyárak) komoly összegeket fizetnek ki orvosoknak és egészségügyi szolgáltatóknak különböző jogcímeken. Ilyen kifizetések lehetnek például, amikor orvosok azért kapnak pénzt gyógyszergyáraktól vagy általuk alapított ügynökségektől, hogy „tanácsot adjanak”, hogy előadjanak bizonyos témákban, de komoly összegek mennek arra is, hogy orvosokat gyógyszergyári pénzen utaztassanak konferenciákra és találkozókra. Kórházak és szolgáltatók azért is komoly összegeket kaphatnak, hogy bizonyos új gyógyszereket kipróbáljanak.

Tudjuk azt is, hogy a fenti pénzáramlás bizony elég komoly összegeket jelent: 2016-os adatok szerint az Egyesült Királyságban 520 millió, Spanyolországban 181 millió, a hazánkkal azonos lakosságszámú Belgiumban pedig 148 millió euró vándorolt nagyvállalatok felől a gyógyító tevékenységeket végzők felé. A hazai adat bizonyosan több milliárd forintra rúghat.

Azt is tudjuk, hogy a fenti kifizetések befolyásolják, hogy orvosok milyen gyógyszert írnak fel – erről a jelentés által idézett kutatásokban maguk orvosok nyilatkoznak. Nem meglepően, a befolyásolás eredményeképpen az orvosok nagyobb eséllyel írják fel receptre azokat a gyógyszereket, amelyek gyártóitól anyagi támogatást kaptak.

...

Amit nem tudunk

Nem tudjuk például, hogy pontosan kinek és milyen jogcímeken fizetnek gyógyászati nagyvállalatok. Nemcsak a pontos kifizetések összegét nem ismerjük, de azt sem, melyik egészségügyi szolgáltató vagy orvos pontosan mennyit és kitől kapott, és főként, hogy minek az ellentételezéseként.

Nem tudjuk továbbá, hogy a gyógyszergyárak marketingnek álcázott („mi csak forgalmazzuk a termékeinket”) kifizetései és ajándékai valójában milyen mértékben befolyásolják azt, hogy mit írnak fel nekünk az orvosok. A jelentés által hivatkozott kutatások kimutatták, hogy sok orvos az őket látogató gyógyszeripari ügynököket hiteles és tudományosan elfogulatlan információforrásnak tartja, ami így helyettesítheti vagy módosíthatja a legújabb gyógyszerek hatásairól szóló tudásukat.

Azt sem tudjuk, hogy miként befolyásolná orvosok döntését, ha minden klinikai gyógyszerkísérlet eredményét nyilvánosságra hoznák a gyártók. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a jelenlegi gyakorlat az, hogy a gyógyszeripar által finanszírozott klinikai kísérletek eredményeit nem teljes körűen hozzák nyilvánosságra.

Az Oxfordi Egyetem által 2018-ban végzett felmérés szerint például az EU klinikai kísérletekről vezetett regiszterében 7274 kísérlet közül csak 49,5% esetében közölték teljes körűen a kísérletek eredményeit. A nem közölt eredmények a Mental Health Europe szerint általában azok, amelyek nem a várt, kívánatos mutatókat hozták.

Több fényt

...

A hazai, magyar gyakorlatról kevés adatunk van, azonban a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István szerint is szükséges lenne a nagyobb átláthatóság, mert – ahogy egy 2016-os nyilatkozatában fogalmazott – a gyógyszeripar és a hazai orvoslás között „hatalmas pénzek mozognak”.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a gyógyítás nem csupán egy szolgáltatás, hanem olyan sajátos kapcsolat, amely erősen épít a bizalomra, főleg a betegek és hozzátartozóik részéről. Mindannyian csak olyan orvoshoz szeretünk menni, akiben bízunk, és olyan gyógymódot szeretünk követni, amelynek sikerességében van bizalmunk.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink