• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hogyan fizetik a rákbetegek kezelését?

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Elvileg nem változott a daganatos betegek megfelelő kezelésének biztosítása, de a finanszírozásban bőven maradtak még bizonytalanságok.

Elvileg nem változott a daganatos betegek megfelelő kezelésének biztosítása, de a finanszírozásban bőven maradtak még bizonytalanságok - írja a Népszabadság.

A kiadás előtti gyors javítás után még akár jól is működhetne a daganatos betegek drága és korszerű szerekkel való gyógyítása, feltéve, ha a részletekben nem lenne túl sok bizonytalanság. A fő szabály az, hogy a nagyon drága onkológiai terápiákat a jövőben csak az kaphatja, akinek az adott gyógyszer valóban eséllyel javíthat az állapotán.

A terápiaköltségek korlátozására maradt néhány apró, de erősen szűkítő feltétel. Az OEP például csak a harmadik, és csupán hatásos kezelés esetén veszi át a finanszírozást a gyártótól. A gyógyszeres kezelés elrendelésének feltétele az úgynevezett molekuláris diagnosztikai vizsgálat, amelyre az egészségbiztosító éves kvótát biztosít.

Ha ez az összeg kimerül, akkor az adott gyártón múlik, kifizeti-e vagy sem a daganatos szövet genetikai elemzését abban a reményben, hogy kedvező esetben gyógyszere alkalmas lesz a kezeléshez, és három ingyen adag után száll be az egészségbiztosító a költségeibe. A lapnak név nélkül nyilatkozó onkológusok szerint nagyon sok múlik azon, mennyire agilis a kezelőorvos az adott cég meggyőzésében. A legtöbb esetben az orvosok nem érzik etikusnak és feltétlenül a kötelességüknek sem, hogy az ingyenvizsgálatért kuncsorogjanak az érintett cégeknél.

Probléma lehet az új szabályozásban az is, hogy most az első három ingyenkezelést követő harmadik héten képalkotó vizsgálattal kell ellenőrizni a daganat méretét, noha nem minden daganattípus növekszik egyforma gyorsasággal. Éppen ezért szokták nyolc hét múlva az első ilyen kontrollröntgent vagy CT-t elvégezni. Szűkítő feltétel az is, hogy a géndiagnosztikai vizsgálatokra országszerte összesen csak alig fél tucat centrum képes. Ha a beteg kezelése nem ilyen centrumban történik, akkor orvosának akár négy-öt hetet is várnia kell az eredményre. Ez idő alatt kifuthat a sikeres kezelés lehetőségéből a beteg. A gyártók ennél is bizonytalanabbak. Bár az új szabályok február elsejétől érvényesek, az érintett terápiákat forgalmazók azt tapasztalják, hogy sem az orvosok, sem a partnercégek nem ismerik a részletszabályokat.