• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Hogyan kerültek fel halottak az országos tesztelési listára?

Lapszemle 2020.05.19 Forrás: hvg.hu
Hogyan kerültek fel halottak az országos tesztelési listára?

Volt olyan, akin a férjét keresték a szűrés helyszínén, valójában ugyanis őt akarták tesztelni, de behívtak már elhunyt lakost is.

Egy kis falu polgármestere mesélte el a hvg.hu-nak, ő hogyan látta a most lezárult országos koronavírus szűrővizsgálatot. Több mindent nem értett, például azt, miért hívtak be olyanokat is, akik már elhunytak. A hvg.hu a Központi Statisztikai Hivataltól kapott erre magyarázatot.

Amikor a fővárosi részvétel alatta maradt a vártnak, a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla egy online megbeszélésen kérte a kerületi polgármesterek segítségét abban, érjék el a kiválasztottakat, és vegyék rá őket arra, menjenek el a szűrésre. Ehhez természetesen a névsort is átadta a polgármestereknek.

Nem mindenhol ment azonban ez így. Egy teljes inkognitót kérő falusi polgármester elmondta a lapnak, náluk hogyan zajlott a folyamat.

- Több mint négy napomba tellett, hogy legalább egy részleges névsort kaphassak. Végül, mire megkaptam a listát, már majdnem le is ment a tesztelés" – mesélte. A faluból 40 embert hívtak tesztelésre, a polgármester egy 25 fős listát látott, amit végül a kormányhivataltól kapott meg. A névsor átnézésekor érte a következő meglepetés: "az érintettek többsége vagy meghalt, vagy elköltözött a faluból. Valószínűleg valamilyen régi névsorból választhatták ki a neveket" – találgatott a polgármester.

Elmondása szerint volt olyan, akin a férjét keresték a szűrés helyszínén, valójában ugyanis őt akarták tesztelni. A polgármester ezek alapján hasznosabbnak tartotta volna, ha a tesztelést valóban az önkormányzatokon keresztül intézték volna, hiszen "úgy legalább tudtuk volna azt mondani, hogy őket ne, hiszen ők már meghaltak, vagy nincsenek itt".

A lap megkereste a KSH-t, hogy mi alapján választották ki a tesztelésre behívottakat. Azt válaszolták, "valószínűségi mintavétel" történt. Ez azt jelenti, hogy "az ország 14 éves és idősebb, bejelentett lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, magánháztartásban élő népessége minden tagjának volt esélye bekerülni a mintába. Arra, hogyan kerülhettek fel elhunytak is a listára, azt írták, a BM Személyiadat- és Lakcímnyilvántartásának 2020. januári állapotát használták. A tesztelés május 1-én indult, emiatt kerülhettek időközben elhunyt emberek is a mintába. Továbbiak a cikkben

KSH

Legolvasottabb cikkeink