• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hogyan kerültek fel halottak az országos tesztelési listára?

Lapszemle 2020.05.19 Forrás: hvg.hu
Hogyan kerültek fel halottak az országos tesztelési listára?

Volt olyan, akin a férjét keresték a szűrés helyszínén, valójában ugyanis őt akarták tesztelni, de behívtak már elhunyt lakost is.

Egy kis falu polgármestere mesélte el a hvg.hu-nak, ő hogyan látta a most lezárult országos koronavírus szűrővizsgálatot. Több mindent nem értett, például azt, miért hívtak be olyanokat is, akik már elhunytak. A hvg.hu a Központi Statisztikai Hivataltól kapott erre magyarázatot.

Amikor a fővárosi részvétel alatta maradt a vártnak, a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla egy online megbeszélésen kérte a kerületi polgármesterek segítségét abban, érjék el a kiválasztottakat, és vegyék rá őket arra, menjenek el a szűrésre. Ehhez természetesen a névsort is átadta a polgármestereknek.

Nem mindenhol ment azonban ez így. Egy teljes inkognitót kérő falusi polgármester elmondta a lapnak, náluk hogyan zajlott a folyamat.

- Több mint négy napomba tellett, hogy legalább egy részleges névsort kaphassak. Végül, mire megkaptam a listát, már majdnem le is ment a tesztelés" – mesélte. A faluból 40 embert hívtak tesztelésre, a polgármester egy 25 fős listát látott, amit végül a kormányhivataltól kapott meg. A névsor átnézésekor érte a következő meglepetés: "az érintettek többsége vagy meghalt, vagy elköltözött a faluból. Valószínűleg valamilyen régi névsorból választhatták ki a neveket" – találgatott a polgármester.

Elmondása szerint volt olyan, akin a férjét keresték a szűrés helyszínén, valójában ugyanis őt akarták tesztelni. A polgármester ezek alapján hasznosabbnak tartotta volna, ha a tesztelést valóban az önkormányzatokon keresztül intézték volna, hiszen "úgy legalább tudtuk volna azt mondani, hogy őket ne, hiszen ők már meghaltak, vagy nincsenek itt".

A lap megkereste a KSH-t, hogy mi alapján választották ki a tesztelésre behívottakat. Azt válaszolták, "valószínűségi mintavétel" történt. Ez azt jelenti, hogy "az ország 14 éves és idősebb, bejelentett lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, magánháztartásban élő népessége minden tagjának volt esélye bekerülni a mintába. Arra, hogyan kerülhettek fel elhunytak is a listára, azt írták, a BM Személyiadat- és Lakcímnyilvántartásának 2020. januári állapotát használták. A tesztelés május 1-én indult, emiatt kerülhettek időközben elhunyt emberek is a mintába. Továbbiak a cikkben

KSH

Legolvasottabb cikkeink