• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hogyan lehetne megmenteni a háziorvosi szakmát az elöregedéstől?

Lapszemle 2020.07.10 Forrás: merce.hu
Hogyan lehetne megmenteni a háziorvosi szakmát az elöregedéstől?

A negyedéves orvostanhallhatók körében a harmadik legvágyottabb szakirány a háziorvostan. A végzésre ez elmúlik.

Habár július elsején a háziorvosok is megkapták a bruttó 500 ezer forintos támogatást, hosszú távon így sincs sok örömre okuk az alapellátásban dolgozóknak. Ahogy az egészségügy többi részét, ezt is áthatja az alulfinanszírozottság, a rendszerszinten hatékonytalan szervezés és a súlyos munkaerőhiány. Ennek pedig rengetegen láthatják a kárát, hiszen bármilyen panasza is legyen az embernek, a háziorvos az első kontakt, akivel az egészségügyben találkozunk - írta a mérce.hu.

A lap által megkérdezett Magyar Orvosi Kamara frissen megalakult Háziorvosi Csoportja és Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász is egyetért abban, hogy az egyik legégetőbb kérdés a szakemberhiány, ami jelen esetben a be nem töltött háziorvosi praxisokban nyilvánul meg. Magyarországon jelenleg több mint 520 körzetnek nincs saját orvosa, tehát több százezer ember maradt a településén megfelelő ellátás nélkül, főleg épp a városoktól, központoktól távolabb eső falvakban, peremterületeken. De ahol még vannak háziorvosok, ott is fenyeget az elöregedés: a MOK szerint 10 éven belül az orvosok nem kevesebb, mint kétharmada fog nyugdíjkorhatáron felül szolgálatot teljesíteni, de már most is nagyon jellemző, hogy jobb híján 60-70 éves orvosok praktizálnak.

Hogy miért nincs elég háziorvos-utánpótlás, annak két oka is lehet. Az első – talán nem meglepő módon – a túl alacsony jövedelem. Sinkó Eszter elmondta, ma egy háziorvosnak a praxisából nagyjából havi másfél millió forintos bevétele van (ami egy nagyobb körzet esetén felmehet 2 millió körüli összegre), de ebből kell kigazdálkodnia a praxis fenntartásának számos költségét, köztük például a nővérek, asszisztensek bérét is. Amennyit egy orvos ebből közvetlenül magának tud allokálni, az egyáltalán nem elég ahhoz, hogy tisztességes színvonalon meg tudjon élni.

Dr. Soós Zoltán, a MOK Háziorvosi Csoportjának vezetője elmondta, a kamara kidolgozott egy bértábla-követelést, amelyet az EMMI egyébként már elfogadott tárgyalási alapként. A háziorvosi finanszírozásban a kamara szerint legalább 70 százalékos emelésre lenne szükség a valós költségek és a bértáblának megfelelő bérezés kigazdálkodásához. Nem mellesleg ugyanerre a számításra jutott a Háziorvosok Online Szervezete (HAOSZ) is, tette hozzá Soós.

De nemcsak a pénz hiánya az egyetlen gond, ami miatt drasztikusan kevés az alapellátásban dolgozó orvos. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink