• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Hogyan segíthetek az egészségügyi dolgozóknak járvány idején?

Lapszemle 2020.03.20 Forrás: hvg.hu
Hogyan segíthetek az egészségügyi dolgozóknak járvány idején?

Pontosan mit tehet egy átlagember, ha tényleg tehermentesíteni akarja az ápolónők és az orvosok munkáját?

Szakácsok ételt főznek nekik, önkéntesek a gyerekeiket tanítják, lakástulajdonosok pedig ingyen szállást kínálnak számukra – még csak a járvány kezdetén vagyunk, de már most sokan összefogtak, hogy segítsék a koronavírus ellen küzdő egészségügyi dolgozókat. De pontosan mit tehet egy átlagember, ha tényleg tehermentesíteni akarja az ápolónők és az orvosok munkáját? Vigyünk nekik ebédet? Varrjunk nekik maszkokat? Utaljunk pénzt? Egészségügyi szakemberek segítségével próbált válaszolni a hvg.hu.

Az egészségügyben dolgozókat a leginkább azzal segítjük, ha komolyan vesszük a járványügyi szabályokat – mondta a hvg.hu-nak a Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarájának (MESZK) elnöke. Balogh Zoltán szerint az állampolgárok egyéni felelőssége, hogy ne szabadságnak érezzék az otthoni izolációt, hanem tényleg ne menjenek közösségbe.

Hasonlóan vélekedik Albert István, a Magyar Orvosi Kamara Budapesti Területi Szervezetének elnöke is. Ő arra is figyelmeztetett, hogy a hiteles szakmai információkat osszuk meg egymással, és hívjuk fel az ismerőseink, családunk figyelmét is arra, hogy létfontosságú most a szeparáció.

„Ha sokan megbetegszenek, az a nem fertőzöttekre is kihat, és láncreakciót indíthat be az egészségügyben. Balesetek, sürgős műtétek a legnagyobb járványok idején is előfordulnak, csakhogy a leterheltség miatt ezeket is nehezebb lesz kezelni” – mondta.

Az ápolónők közül sokan nagyon hektikus műszakokban dolgoznak, és gyakran azt sem tudják, mikor mehetnek haza. Vidéki városokban már régóta működtetnek olyan kisbuszokat az önkormányzatok, melyek a környékbeli településekről a műszakok szerint megadott időpontokban viszik be a dolgozókat a kórházakba. Ha ugyanis tömegközlekedést kellene használniuk, 20 emberből 15-nek egészen biztosan lehetetlen lenne a bejutás. Az MESZK elnöke hasonló kezdeményezésre kérte most az önkormányzatokat és a fővárost is, ezzel ugyanis jelentősen lehetne segíteni a kórházi dolgozókon. Úgy tudjuk, már a taxisok között is vannak, akik ingyen hozzák és viszik az ápolókat és az orvosokat a kórházak és otthonuk között.

Legolvasottabb cikkeink