• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hol van már a férfi-fogamzásgátló?

Lapszemle Forrás: mno.hu

Hosszú évtizedek kutatásai dacára máig nincs kémiai alapú férfi-fogamzásgátló módszer.

Újabb tesztet vett sikerrel a legújabb férfi-fogamzásgátló módszer, amelyről fejlesztői azt állítják, hogy két éven belül a boltokba kerülhet. Egyes felmérések szerint rengeteg férfi érdeklődne e merőben új családtervezési módszer után, ugyanakkor a múltban nem kis részben a társadalmi ellenállás miatt haltak el a hasonló projektek – olvasható az mno.hu portálján.

A női fogamzásgátló tabletták megjelenése megváltoztatta a világot. Hatásuk jóval túlmutatott a nem kívánt terhességek megelőzésén. Nem túlzás azt állítani, hogy a tabletta visszafordíthatatlan társadalmi változásokat indított be. A nők – többé-kevésbé – irányítani tudták teherbe esésük időpontját, így számos kötöttségtől szabadultak meg.

Nem kellett azonnal férjhez menniük, amint szexuálisan aktívvá váltak, hiszen a szex már nem feltétlenül járt együtt a gyors gyermekáldással. Elkezdődhetett a szexuális forradalom. De a tabletta hatása nem korlátozódott a nemi életre és a fogamzásra. Öntudatot, magabiztosságot adott a nőknek, akik egyre jobban úgy érezték, hogy nincsenek biológiai korlátai annak, hogy a férfiakéhoz hasonló státust szerezzenek a társadalomban.

Az első szájon át bevehető fogamzásgátló tabletták megjelenése óta eltelt hatvan évben a nyugati civilizációban természetessé vált, hogy tartós párkapcsolatokban a fogamzásgátlás a nők dolga. Ehhez vélhetően mindkét nem attitűdje hozzájárult. A nők nem akarták kiadni a kezükből a saját testük (teherbeesésük) feletti ellenőrzést, a férfiak – legalábbis a közfelfogás szerint – pedig örömmel hagyták ezt a kellemetlen feladatot másra.

Ugyanakkor – főként a korai, magas hormontartalmú fogamzásgátló szerek idejében – a túlzottan hosszú ideig szedett tablettának igen jelentős egészségügyi kockázatai is voltak. Így csakhamar megjelent egy új mozgalom, amely a (gyógyszeres) férfi fogamzásgátlás szükségességét hangoztatta. Hogy ne csak a nők felelőssége legyen a családtervezés, ne csak ők viseljék a kockázatait.

A női érdekvédő szervezetek mellett a párjukat gyakran váltogató férfiak is érdeklődtek, hiszen ők nem lehettek biztosak benne, hogy aktuális partnerük védekezett-e. Mégis, hosszú évtizedek változó intenzitású kutatása dacára máig nincs olyan kémiai alapú férfi-fogamzásgátló módszer, amely rendes kereskedelmi forgalomba került volna.

Legolvasottabb cikkeink