• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hónapokig akadozott a kórház finanszírozása

Lapszemle Forrás: Kisalföld

A vis maior keretből kaptak aztán segítséget, ezáltal megőrizték fizetőképességüket.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén dr. Winiczai Zoltán igazgató főorvos adott tájékoztatást az államosított csornai kórház féléves működéséről. Mint mondta a fenntartóváltás után jelentős változások történtek az Margit Kórházban. Az aktív szülészet megszűnt, ahogy az aktív sebészet is. Három hónap alatt kialakultak az egynapos sebészeti és nőgyógyászati ellátásokra alkalmas felületek, elindultak a műtétek. Hetente kilenc-tíz műtét elvégzésére volt lehetőség, ám most bővítettünk, így hetente kétszer történnek műtétek.

Kollégáim nagy szakértelemmel, magas színvonalon végzik ezeket és az érdeklődés is egyre nagyobb. Kezdetben a lehetőségek nem voltak teljesen ismertek az emberek előtt, de most már előjegy-zések is vannak. A nőgyógyászaton működik továbbra is a szakrendelés és a terhesgondozás is folyamatos - tette hozzá.

Az igazgató főorvos hozzátette: törekednek arra, hogy a sebészeti szakrendelés időtartamát kiterjesszék. Szeretnék elérni, hogy hétköznapokon délelőtt és délután is szakemberhez fordulhasson az, akit kisebb baleset érne, illetve gondolkodnak a hétvégi ügyelet bevezetésén. Jelenleg tárgyalnak arról, hogy kapnak ezekhez forrásokat. Az egyes szintű belgyógyászati aktív ellátás megmaradt intézményünkben.

Az ellátási terület nagyjából megfelel a réginek, kisebb módosítások ugyan történtek jegyezte meg dr. Winiczai Zoltán és hozzátette: az elmúlt hónapokban komoly fizetési nehézségeik voltak, mivel három hónapig a szokásos finanszírozás csorbát szenvedett. A vis maior keretből kaptak aztán segítséget, ezáltal megőrizték fizetőképességüket.

A Margit Kórházban elkezdődött a járóbeteg-rehabilitációs projekt közbeszerzése. A 100 millió forintos pályázati támogatásból várhatóan év végén kezdődnek meg az építkezések.
Neuromuszkuláris centrumot alakítanak ki. Teljes létszámmal üzemel Csornán a tüdőgyógyászati rehabilitációs osztály, az átépítés befejeződött és az egész régióból fogadhatnak betegeket.

Az ülésen a főorvos kérdésre válaszolva kifejtette: nagyon bíznak abban, hogy a járóbetegszakrendelők pályázati támogatással költözhetnek új épületbe. Dr. Winiczai Zoltán szerint a pályázatokat pár hónapon belül megnyitják. Úgy vélte, a struktúra-váltó kórházak között eséllyel indulnak. Ez egy 800 millió forintos beruházás lenne, ami kiváltaná az elöregedett szakrendelő és röntgen épületét. Ugyancsak érdeklődésre úgy tájékoztatott, hogy a Csornahő kft.-nek 30 millió forint körüli összeggel tartozik az intézmény. Az összeget igyekeznek lefaragni, de az adósságot egyik napról a másikra nem tudják kiegyenlíteni.