• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Stresszkezelő tréningek és képzés a kalocsai kórházban

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Öt szakorvost és 16 szakdolgozót terveznek bevonni a szakképzésbe az ösztöndíj-program mellett.

A Kalocsai Szent Kereszt Kórház 125 millió forintot nyert a TÁMOP-6.2.2.-A-11/1-2012-0002 azonosító számú pályázatával. A 2012. szeptember 1-jén kezdődő és 2015. március 31-én befejeződő projekt fő célja, hogy az intézmény orvosait, szakdolgozóit új, megfelelő szakmai kompetenciákat biztosító szakirányú továbbképzésekbe, valamint hatáskörbővítő képzésekbe vonják be. Az elnyert összeg lehetőséget teremt arra, hogy a kórház a jogszabályban meghatározott minimumfeltételeknek megfeleljen, és hogy a növekvő szakmai elvárások helyben is érvényesüljenek.

A pályázat első célterületének keretében öt fő szakorvos ráépített szakképzésének megvalósulását tervezik az addiktológia, mozgásszervi rehabilitáció, neonatológia, valamint neurológia területén. A pályázati forrás a képzések költségtérítésén kívül jelentős motivációs ösztöndíj folyósítását is lehetővé teszi.

A szakdolgozók tekintetében tizenhat fő szakdolgozót terveznek bevonni az akkreditált ráépített OKJ-s szakképzésekbe; felnőtt anaeszteziológiai és intenzív szakápolói képzésbe 6 főt, sürgősségi szakápolói képzésbe 5 főt, pszichiátriai szakápolói képzésbe 3 főt, műtős szakasszisztensi képzésbe 1 főt, és egészségügyi gyakorlatvezető képzésbe 1 főt. A szakdolgozók a tanulmányaik időtartamára motivációs ösztöndíjban részesülnek, és a képzések minden közvetlen és közvetett költsége is elszámolható a pályázatban.

A második célterület a szakdolgozói ösztöndíjas program, melybe két fő 13. évfolyamos nappali OKJ-s képzésben résztvevő ápolót tudnak bevonni. A tanulmányaik időtartamára szintén jelentős ösztöndíj illeti meg a szakápoló jelölteket, ezáltal biztosítva, hogy a tanulók a végzést követően az intézménynél helyezkedjenek el, így enyhítve a kritikus szakdolgozó hiányt.

Egy fő aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvosjelöltet kívánnak a pályázat harmadik célterületének ösztöndíj programjába bevonni. A fiatal pályakezdő orvosok nehéz helyzetén tud a projekt eme célterülete segíteni és kiemelt anyagi támogatást nyújtani ösztöndíj formájában, valamint ez által biztosítható, hogy a szakorvosjelölt a vizsgáit követően az intézménynél helyezkedik el, nem fog külföldi munkavállalásban gondolkodni.

A pályázat negyedik célterületeként aposztrofált menedzsment jellegű továbbképzések és tréningek célja, hogy minél magasabban képzett, minél inkább kvalifikált és elégedett, kiegyensúlyozott orvosokkal és szakdolgozókkal történjen a betegellátás, mellyel a szakma színvonalát és a betegek szakszerűbb ellátását és elégedettségét szeretnék emelni a jövőben.

A hatékonyságnövelő programokba, kommunikáció és konfliktus- valamint stresszkezelő tréningekbe összesen 120 fő szakdolgozót kívánnak bevonni a pályázat időtartama alatt.

Legolvasottabb cikkeink